Sve o cugi !!

petak, 23.03.2007.

Općenito o viskiju

Viski se obično dvaput destilira i ima postotak alkohola između 40 i 63,2%, a prema starom receptu u destileriji Bruichladdich (osnovanoj 1881.) napravit će četverostruko destiliranu usquebaugh baul, 'pogibeljnu vodu života' s 92% alkohola.

U davna vremena kad se takav viski redovito pekao, putopisac Martin Martin je 1692. zabilježio da je to piće "toliko jako da utječe na sve dijelove tijela i sve udove". Kako on kaže: "Dvije žličice ovog jakog pića su više nego dosta; da čovjek popije više od toga, zastao bi mu dah i život bi mu bio ozbiljno ugrožen." Direktor destilerije Mark Reynier je 'onako, iz vica' predložio glavnom destileru Jimu McEwanu ponovnu proizvodnju te gromovače, i kaže: "Probao sam tri žličice i zbilja mi je zastao dah."

Ograničena proizvodnja od 5000 boca usquebaugh baula može se naručiti po cijeni od 590 eura za sanduk od 12 boca i dobiti nakon deset godina, kad viski sazrije; u međuvremenu kupci mogu pratiti što se s njihovim viskijem događa preko web kamera postavljenih u destileriji. Što se nas tiče, nama su dovoljni i obični single malt škotski viskiji koji koštaju šezdesetak eura po boci i vrijede svaku paru tog iznosa, poput Cragganmorea, Glenfiddicha, Lagavulina, Dalwhinnieja, Taliskera, Laprohaiga... Izeš viski kojem nakon par čašica možeš izgovoriti ime!
Jim McEwan kuša svoj opasni proizvod: ne više od dvije čajne žličice!

- 14:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  ožujak, 2007  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Ožujak 2007 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Cool blogovi i stranice

SVE O PIVU...

Ostale stranice

Kontakt informacije

  • Kontakt e-mail: samocuga@net.hr