Općenito o viskiju
Viski se obično dvaput destilira i ima postotak alkohola između 40 i 63,2%, a prema starom receptu u destileriji Bruichladdich (osnovanoj 1881.) napravit će četverostruko destiliranu usquebaugh baul, 'pogibeljnu vodu života' s 92% alkohola.
U davna vremena kad se takav viski redovito pekao, putopisac Martin Martin je 1692. zabilježio da je to piće "toliko jako da utječe na sve dijelove tijela i sve udove". Kako on kaže: "Dvije žličice ovog jakog pića su više nego dosta; da čovjek popije više od toga, zastao bi mu dah i život bi mu bio ozbiljno ugrožen." Direktor destilerije Mark Reynier je 'onako, iz vica' predložio glavnom destileru Jimu McEwanu ponovnu proizvodnju te gromovače, i kaže: "Probao sam tri žličice i zbilja mi je zastao dah."

Ograničena proizvodnja od 5000 boca usquebaugh baula može se naručiti po cijeni od 590 eura za sanduk od 12 boca i dobiti nakon deset godina, kad viski sazrije; u međuvremenu kupci mogu pratiti što se s njihovim viskijem događa preko web kamera postavljenih u destileriji. Što se nas tiče, nama su dovoljni i obični single malt škotski viskiji koji koštaju šezdesetak eura po boci i vrijede svaku paru tog iznosa, poput Cragganmorea, Glenfiddicha, Lagavulina, Dalwhinnieja, Taliskera, Laprohaiga... Izeš viski kojem nakon par čašica možeš izgovoriti ime!
Jim McEwan kuša svoj opasni proizvod: ne više od dvije čajne žličice!
|