Kornatska tragedija...

09.09.2013.

Morat ću pisati i o danas tako teškoj temi - oslobađajućoj presudi Draženu Slavici, jedinom optuženom za kornatsku tragediju.

Kao prvo - zbog čega je došlo do te tragedije i zbog čega su inače iskusni vatrogasci, a bilo je među stradalima i veterana nisu mogli izbjeći najgore?

Sva ova dugotrajna rasprava na sudu, silni svjedoci, vještaci i raznorazna foto i ina dokumentacija nisu ni malo približili problem rješenju. I dalje imam osjećaj, kao i većina ostalih da je nešto gadno prešućeno. Možda je i zbog toga došlo do zastoja u spašavanju, odnosno kontaminiranja terena (u nekom je trenutku na poprište izašla vojska, pa su sudski vještaci zaključili da ne mogu više dati kvalitetno vještačenje o vrsti požara i zaključke zbog čega se on kao takav širio i zahvatio jadne dečke).

Znači - odgovor - zero bodova.

Drugo - kako je moguće da u cijelom zapovjednom lancu - a govorimo o strogo hijerarhijsko postavljeno lancu obavještavanja i naređivanja - ispadne da je jedino dotični Slavica optužen, a ne i oni ispod njega, kao i oni iznad njega?

Uključujući i neki vrh piramide kao odgovoran po zapovjednom lancu ili kako li se to već zove u vojsci i policiji?

Opet - odgovor - zero bodova.

Treće - optužbe da je maloljetnike i mladog ročnika poslao u gašenje požarišta?

O tome sam već svojedobno pisala. Nisam sigurna da tu odgovornost ne snosi i neki lokalni (tu sad govorimo o Tisnom i njezinim tužnim žiteljima) zapovjednik - stvarno ne znam da li je to netko od živućih ili nažalost poginulih vatrogasaca.

No, tko je taj da u ovoj našoj zemlji gdje se krše zakoni, pravila i propisi na svakom koraku - ne dozvoli nekom maloljetnom mladiću da zaradi svoju dnevnicu? No, kad se desi nesreća, onda je kenja. Onda se broji svaki zarez. I svaki krivi korak.

S obzirom da radim u struci koja isto tako u određenim okolnostima mora zadovoljavati stroge sigurnosne uvjete, znam o čemu pričam.

Ne, ne mogu reći da je oslobađajuća presuda pravedna ili ne.

Sigurna sam da je Slavica u ne jednom pogriješio i da je time, ako već ne kriv za smrt na način što ih je tamo poslao, ali barem kriv što nije organizirao brže spašavanje stradalih. A u tom bi slučaju možda bilo i više preživjelih.

No da je definitvno tko zna koliko "važnih" osoba upleteno, te je na najvišem nivou odlučeno da se njih ne dira, to je čisto kao suza. Pa je Slavica ispao Pedro. Kojeg čak i nisu proglasili krivim. Na kraju sage. Hm. no

Suza u oku svih onih udovica i majki što su ostale bez svojih najdražih muževa i dječaka... uključujući i jadnog preživjelog Franu.

<< Arhiva >>