Mladi vozači i roditeljska odgovornost...

26.04.2013.

S obzirom na groznu nesreću u Slavonskom Brodu, gdje su teško stradale tri sredješkolske djevojke moram opet o mladima...

Mladić koji je skrivio nesreću je tzv. mlađi punoljetnik (doduše, ne znam da li je to i pravni izraz), ali je tzv. "mladi vozač" tj. osoba koja ima dozvolu vožnje motornog vozila, ali do svoje 25 godine samo do određene kubikaže tj. jakosti motora motornog vozila.

Što je vozio? Skupu i opako jaku BMW mašinu.

I sad - za razliku od prijašnjeg posta gdje se pitam do koje starosti naše djece smo mi kao roditelji "krivi", sada mogu s potpunom odgovornošću tvrditi kako su roditelji krivi za ovu groznu nesreću.

Jer se gorespomenute djevojke još uvijek bore za život, jer se ne zna koje će trajne posljedice snositi i da li će ova nesreća (uvjetno gledano) sretno završiti tj. da li će se cure izboriti za vlastiti život. I jedna olakotna okolnost - a baca mi suzu na oko - nesreća se desila ispred kuće jedne bolničke medicinske sestre koja je pozvala hitnu pomoć i počela sa spašavanjem (reanimacijom) ozlijeđenih curica i sigurna sam da je jedan od ključnih faktora što su sve tri djevojke još uvijek na životu.

I tu su roditelji (vozača) krivi jer je dotično vozilo njihovo. I jer su dozvolili svojem djetetu da sjedne za volan. I jer ne znaju navike i način vožnje svojeg djeteta.

Nasljednik je također u skupini "mlađeg vozača" i u trenutku kad je polagao vozački mi smo (ma tko mi, majka Rudarka - freak control) pročitali pravilnik kojim se definiraju ta prava.

I onda je Guzda tražio na tržištu auto (jer nam je u tom trenutku vozni par bio prenabrijan za korištenje mladih vozača) koji će zadovoljavati dotične uvjete (sad smo baš sretni s niskom potrošnjom malog dizelaša smijeh).

Isto tako je Guzda s malim sjeo u auto i prošao standardne uvjete vožnje tipa snijeg, led, preticanje (traktora), skretanje i sl...

Jednom riječju - ako si odgovoran roditelj potruditi ćeš se da dijete ne vozi prejaki auto (bez obzira na financijske mogućnosti) jer je to u njegovom interesu. Jednog dana, ako Nasljednik zaradi hrpu para i priušti si "pilu" - nitko sretniji od majke i oca... kiss

Eto, to mislim.

<< Arhiva >>