Mlijeko i malo šire...

22.02.2012.

Ne znam da li se tko osvrnuo na blogu o prosvjedu mljekara, no kako on ne prestaje, mislim da je red da i ja bacim koju, bila ona pametna ili ne...

Kao prvo - ne mogu se odlučiti da li su mljekari u pravu ili ne. Realno gledano - famozni ulazak u EU (a što smo si sami izglasali - izlaskom ili ne izlaskom na izbore) dovodi do ukidanja subvencija za sve oblike poljoprivrede, pa tako i mljekare. Ne znam da li će to biti odjednom ili postepeno, no čega nema - nema. Nema šanse da se odgodi.

Drugo, slažem se sa mljekarima da je potreban neki oblik prosvjeda protiv jednostrane odluke trgovačkih korporacija koje su si izračunale da im je mlijeko (ili prah??) iz istočnih zemalja puno jeftiniji nego naš hrvatski. I onda nam se to prodaje pod hrvatski proizvod. Bez obzira na lošu financijsku situaciju bila bih voljna dati koju lipu/kunu više za originalni hrvatski proizvod. Nažalost, kad pročitam sitna slova ne ispadne tako. No, to je već neka sasvim druga priča...

Da li je u redu prosvjed na način da se blokiraju prometnice, te onda te blokade utječu samo na sitnu raju koja se provlači satima s posla i na posao, a ne na političare - to je pitanje.

A onda i ta sitna raja koja NE prosvjeduje protiv tih istih političara što ne mrdaju onom stvari, da sad ne budem prosta i ne rješavaju ovu "talačku krizu"?

Ne velim da politika tj. trenutna friška vlast mora popustiti (u principu sam protiv svakog oblika ucjene). No, ona je tu kako bi bila moderator između proizvođača i okupljivača tj. mljekarske industrije. Ovako se s nama svima prepucava resorni ministar i uvjetuje neke nabuloze kako bi odgodio pregovore. Ma fak.

S treće strane, kad se novinari malo potrude i osvjetle nam neke nove agencije i ine komore koje gutaju proračunski novac, a nekako imam osjećaj da nema ništa niti od savjetodavne, nit stručne, niti bilo kakve druge uloge osim političko-regionalne podjele izmišljenih radnih mjesta - sve se pitaš tko je ovdje lud?

Sve u svemu - sranje od bijelog govna...

<< Arhiva >>