Kolači....slatki, najslađi...

02.09.2005.

Mala Gospodična slavi svoj 9. rodjendan. Doduše, slavi ga već treći put. Kako? Lako!
Za njen rodjendan krajem 8. mjeseca smo obično na moru (bijeg od ambrozije), pa se uvijek netko nadje da joj uveliča rojsni dan – a nama da ga častimo po restoranima i kafićima....

Drugi put slavi nekoliko dana prije škole, sa svojim školskim prijateljima...

Treći put slavi kad pozovemo sve silne prijatelje, kumove i rodbinu u goste...

E, ona prva dva puta smo odradili, pa je sada red na treći dio ove sage.

Najlakše mi je kad su djeca: prošle godine sam kupila mali slatki toster za tople sendviče, Ledo torta, svijećice i puuno Cole Light.....i djeca vesela i zadovoljna. I svi traže još torte...

Sutra smo lagano desetkovani jer je većina škvadre na moru...a možda je to tako i bolje. Već mi je pun kufer i gostiju...

E da, ovaj podugačak uvod je bio da se pohvalim kako sam joj ispekla kokos tortu koju je ona sama ukrasila.

Torta je klasična – tj. Slatka (sa šećerom). Svojedobno, u početku našeg života sa dijabetesom, ja sam se trudila peći tzv. dijabetičke kolače. Ima jedna velika caka kod takvih kolača: izgledaju ko' pogače. Dio volumena kolača je volumen šećera, koji je u ovom slučaju zamjenjen s nekoliko kapi zaslađivača. Nije da kolači nisu slatku. Jednostavno nisu rahli i izgledaju jadno. Tako da ih zapravo, uključujući dva dijabetičara na rodjendanu (i od naše frendice mala), nitko niti ne pogleda. A pošto djeca divljaju, Maloj je potreno energije, pa sve završi s jednim malim razumnim komadičkom torte/kolača. I svi sretni i zadovoljni. Uključujući Malu koja zna da to smije samo na dječjim rodjendanima.

A sad recept „Crvenkapica“, prerađen za dijabetičare i one sklone debljanju (jako fino!!):

3 pudinga od vanilije (u ovom slučaju Natreen)
1 l mlijeka
nekoliko kapi zaslađivača (ili nekoliko žlica šečera za obične smrtnike), skuhati i ohladiti

U posudu posložiti Albert, Pettite Beurre ili neke sl. kekse, staviti na njih neko bobičasto voće (u našem slučaju višnja, ubrana i očišćena od koštica by Nasljednik), staviti na to kremu od pola litre slatkog vrhnja + gore navedeni puding.
Na sve ponovno poslagati kekse. Prekriti s crvenim preljevom za torte (složen s zaslađivačem).


Eto, navalite!

Ps. molim da obratite pozornost da sam Ja slikala, resize-ala i sve ostalo sa slikom da ju možete vidjeti. Eto vam pogled u moju kuhinju.

<< Arhiva >>