Trančiranje pod stare dane

«Jeste li svi odvojili krila od prsi», rekao je chef Grgur Bakšić, a nas deset školaraca je diglo odrezani komad mesa u zrak.
Grga je pohvalio svakoga osim jednog učenika, došao do njega, uzeo iz njegove ruke omalenu trticu i rekao «Dobro Riba, jel ptice time lete!?»
Rekoh, pa ne baš, al otišo mi je nož jer je preoštar, a i krivo sam primio pile, i kod mene doma je stol nešto viši, a i Ripli mi je rekao da recnem ovdje......
Bakšić se primio za čelo, uzeo oba dijela krivo prerezanog krila kao da će ih spojit, trtični batrljak bacio za temeljac i pokazao mi pred nosom tehniku trančiranja.
E sad JESAM skužio.
Uskoro su sva krilca bila u tavi za pohanje, čak i moje krnje u dva dijela...
Mazohist u meni nekako ipak voli kad se nauči nešto novo, makar zbog toga ispao blesav, nešto kao ovom prilikom.
Kasnije sam čak i sirovo meso probao prstom, što sam se zarekao da neću činiti do svadbe.
Roonyjeve...

Ali vidiš kraj sebe još deset istih kao ti, gdje svi znaju ponešto baš kao i ti, nitko previše, a svi pristupaju kuhanju ogromnim žarom, dakle - svi polaznici škole kuhanja u Klubu Gastronomada u Jurišićevoj 1 - odmah ti bude lakše.
Sad sam se zblamirao ja, kasnije će netko drugi, i sve se završi samo smijehom – bolje nego da ti se omaklo dok kuhaš doma za novog komada i skidaš s neta, zar ne...

(Isti sam Spužva Bob!!!)
Na fejsu me neko pitao jel škola skupa, pa sam mu odgovorio da nije s obzirom koliko popiješ (rakija dobrodošlice, gemišt uz rad i vinčeko uz gotovo jelo), pojedeš (jučer, na primjer - jelenji gulaš, roastbeef od odležanog ramsteka s grejpom, smokvama, medom+octom i još kojom perverzijom, pohana vratina

i sam svoj roštilj) i naučiš.
Ovo s učenjem je i najbitnije.
Sve ono što te uvijek motalo, jel ide oštro ili glatko brašno, kad solit luk, ide li prije meso ili luk, čisti li se od glave ili od repa, gdje je glava, kako se zove krmić od teleta, brdo sitnih savjeta koje će vam mama možda krivo reći jer ih je krivo čula od bake – sve se u petotjednom tečaju moglo naučiti prateći i pitajući Gastronomade.
Osim što ih možeš uvijek pitati sve, bez dlake na jeziku otkrivaju neke kulinarske tajne koje su amaterima poput mene bile tako blizu, ali ih nikad ne bismo probali iskušati «jer smo tak čuli od starog i to je amen!»
Tako sam, samo jučer, naučio da se meso za gulaš reže suprotno od onog za šnicle, razliku između smjese za ćevape i pljeskavicu, kako pravilno pohati (brašno jaje prezla jaje prezla)

(vidi ga, ko Jugoslavija!)i na kojoj temperaturi, kako jednostavnije rezati luk i mrkvu, gdje kupiti meso na Dolcu i općenito još puno toga što će mi pomoći da lakše pišem kolumnu u magazinu Stilist – „Riba i Jaja kuhaju do kraja“.
Kao i da laks kare ne znači lak s kare, a i da se i njega treba čistit...

Spremite se da ću vam ovih mjeseci dosađivati s novim saznanjima (meso za roštilj se mora prije izvaditi na sobnu temperaturu, iz bifteka ne curi krv, zeko voli prošek...), ali vjerujem i da će vam ono što skuham biti zanimljivije od klasičnih recepata.
Samo spremite par pivkana i eto Ribe veseloga!

Uglavnom, priznajem da su me Gastronomadi fakat kupili, i priznajem da sam iskreno uživao u učenju i obžderavanju – divno je kad jedeš nešto fino, a sam si to dotjerao do završne faze.



Tečaj kuhanja u Gastronomadima je idealan za svakog frajera jer će uštedit na vođenju komada u restoran, ili tamo barem bolje znati naručiti i prepoznati što je dobio u tanjur.
Idealan je i za žene - one udane, a pogotovo one koje to još nisu, jer put do muškog srca, ipak preko sisa vodi kroz želudac.
I ne brinite za, primjerice, dob - ima tamo frajera od 22 do... hmh... pa viših srednjih godina.
Dakle, sjednite za mejl i prijavite se na www.gastronomadi.hr i isplatit će vam se svaka lipa.
Odo ja delat ono Grgino s blitvom i paradajzom na divlje, javite se kad ste gladni!

Ljubi vas Ribapandža!!!
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Sitne vaginarije:
Privatni mail:
ribafish@gmail.com




Ribafishov najopširniji hrvatski test ćevapa u somunu
Ljudi koje cijenim:
ZDENKOV KULTURNI KOMBI - Kum 1, bez njega ne bi bilo ni mamurluka, izleta, Levellersa, Modre Špilje...
SVIJET U BOCI - Kum 2, moj uzor, svjetlo na početku tunela, pivopija, erudit, laki centar i uholaža
SISAJED- Lud čoek. Da je više takvih, ne bi Hateveja bilo
KAZZO MORTALE- Ponekad još luđi čovjek. Riznica pornografije, zlatan dečko
ČAČINAČKI ALKOSI - To je navijač, a ne ja. A i obećo je čvarke. A, bogami, i poslo je čvarke. I to čvarke koji su više špek nego čvarci
YELLENA – Mudro zbori
ANALNA CARICA- Oralna kontesa, Vaginalna vojvotkinja, Barunica Međice, Pazušna vikarica... Ma božanstvo!
AMBER - Kraljica dizajna!
JAZZIE - Dnevna doza cinizma iz ženske perspektive
RUDARKA - Kratko, jasno i u vugla
APARATCZYK - Legenda, ljudina, kralj!
DIVLJA SKUŠA - Voli ćevape
ORGANIZAM - Luda ko šlapa
PKLAT - Čovjek otišao na posudbu u centralnu Kinu, jede paradajz sa šećerom, ima tuš iznad čučavca, svaki dan prolazi pokraj kuraba u vunenim štramplama, i tak...
SONJECKA - Moja strip b(l)oginja!
AMY DAMON - Kupila me tekstom o birokraciji!
PARLIAMENT - Uf, kako lijepo izvuče rečenicu
KAKO JE POČEO (S)RAT U MOM POTOKU - Totalno pitak i zanimljiv početak jednog sjajnog romana
MUFASA - Lud
RUTVICA - Ko da sebe čitam...
KEKS UND SMRAD - Dobro...
SAROUKH - Čovjek putuje tamo gdje bi i ja htio...
KULTPUBLISHER - Sam pokrenuo magazin i živi od toga što ga uređuje! Kapa dolje!
PAJO PAKŠU - Vinkulja do Szekesfehervara! Paju za Bana! Živijooo!!!
UMORNI KONJ - Roker!
LEZI LEBE DA TE... - Doktor is back. Čovjek koji što god da napiše ima glavu i rep!
BEERLOVER - Jes da je mlad, ali zna, hoće i može. Popit. Recenzije piva a la carte!
MAXTURBATOR - Turbopervertit!!!
ZRINSKO PISMO - Zna se ko je u Kulturu išo!!!
PERO PANONSKI - Mladić koji obećava
POKOJNI TOZA - Poznati kantautor lakih nota
FRKACHU - Moj osobni bowling trener
TAJPVRAJTER - Pivopija i pisac
GURWOMAN - Recenzira pive, putuje i kuha po svojim receptima. Ideal!
DIDA 99 - Klopica, cugica, putovanja, koncerti... Hedonist
ATHENA AIR - Iako je zrak iznad Atene - smog, ova koka je dokaz da su Riječanke najbolje cure u Rvata!
NEMETZ - Istomišljenik, placeni ubojica (s placa)!!!
STRIPTIIIIIZ - Liftboy odlijepio i crta stripove!
MOSOR - eto, tako ja vidim posljedice pozara na Kornatima. Sjajan tekst!
BEGIZMI - da sam iz Splita, da se nisam šišo i da znam svirat, mislim da bi se družio s čovjekom!
BRAK, SEKS... - četri kuta kuće, luster i još štošta!
ARHIVA
dnevnik 1 - Prije poroda...
dnevnik 10 - Dan De
dnevnik 20 - Rodija se sin!
dnevnik 30 - I mi bi spavali
dnevnik 40 - Zašto plače?
dnevnik 50 - Prvi zub!
CRO TRASH ENCIKLOPEDIJA!
Svezak 1: A - B
Svezak 2: C - D
Svezak 3: E - F
Svezak 4: G - H
Svezak 5: I - J
Svezak 6: K - L
Svezak 7: M - N
Svezak 8: O - P
Svezak 9: R - S
Svezak 10: Š - T