Riječanka&svijet

06.01.2005., četvrtak


La Befana
Kad sam ja bila mala, u noći koja je prethodila Svetim Trima Kraljevima, dakle noći sa 5.na 6.siječanj, uvijek sam ostavljala na vidnom mjestu čarapu, da bi me po noći posjetila Befana ili (Dobra) Vještica, u biti varijanta Bake Mrazice (ili Božićnjakovice, kako vam drago).
Ona bi dobroj djeci ostavljala male, sitne darove, bombone, voće, a zločestima komad ugljena.
Talijani njeguju tradiciju Befane oduvijek, smatra se da je taj običaj, koji simbolizira završetak božićnih praznika ima svoje korijene još u paganskom dobu.
Kako je u Istri i Primorju talijanska kultura duboko ukorijenjena, pa tako i običaji vezani uz Befanu ili praznik Epifanije, hajde da vam je u kratkim crtama malo predstavim.
Prema legendi, kada su se Tri Mudraca uputila pokloniti djetešcu Isusu, usput su zalutala, pa su zakucala na vrata kolibe da bi priupitala za put. Vrata je otvorila starica, sva u dronjcima, držeći metlu u rukama. Kako nije imala pojma o događaju, nije znala kamo uputiti ta tri neobično odjevena čudaka. Oni su je pozvali da im se pridruži, no odbila ih je sa izgovorom da mora čistiti kuću.
Kasnije je imala osjećaj da je nešto važno propustila, što se uskoro pokazalo točnim.
Od tada, svake noći uoči Epifanije, starica (Befana ili Vještica, jer se u ikonografiji prikazuje kao nosata ružna starica, sa špicastim šeširom, širokom dronjavom zakrpanom haljinom, poderanim cipelama, trošnom metlom) napuni zakrpanu vreću sitnim poklonima, slatkišima, voćem i daruje svako dijete na koje naiđe, u nadi da će jednog dana naići i na dječaka Isusa i nadoknaditi propušteno.
Djeci koja nisu bila dobra, u čarapi ostavlja samo komadić ugljena.
Postoji i pjesmica, koju djeca pjevaju Befani :

La Befana vien di notte
Con le scarpe tutte rotte,
Col capello alla romana
Viva,viva la Befana…


Eto, ja vam želim da vam Befana donese prekrasne, najljepše omiljene slatkiše, jer uopće ne sumnjam da ste bili predivni i predobri kada ste bili djeca, a toplo se nadam da je velika većina vas danas to deep inside i dalje ostala…

Sutra je pravoslavni Božić, pa svima onima koji ga slave želim : Hristos se rodi!
Ostale želje koje idu uz to – molim pogledati moj post od 24.12.2004.!

Eto, danas nisam pisala o ružnim stvarima (čitaj : našoj svakodnevici, političarima, izborima). Danas je posljednji dan božićnih praznika…budimo barem još jedan dan obuzeti svjetlom, nadom, dobrotom i ljubavi.

Voli vas vaša Riječanka

PS. Hvala na brizi, izdajnički prištičić je nestao bez traga :)))

- 19:39 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>