Riječanka&svijet

04.11.2004., četvrtak


Ko(koš)sorica, bljakkk...
Sada sam se malo ulogirala na Internet i po defaultu prvo čitam vijesti na Indexu...pa sam pročitala i ovu blamažu Jadranke Kosor. Pa kako osoba (namjerno neću reći žena, osjećam se uvrijeđeno pri pokušaju kategoriziranja sebe i nje u istu vreću) koja ima namjeru biti Predsjednica države nema svoga stava o jednom od tradicionalnih "ženskih" i ne samo njihovih vitalnih problema? Odnosno, ZNA SE stav o pobačaju..ukidaj odmah!!!!
Pobačaj je realnost od vremena od kada smo obitavali u pećinama do danas. Nebrojeno je mnogo žena tokom stoljeća umrlo nakon ilegalnog, nestručnog pobačaja. Nemojmo se zavaravati, ako se delegalizira pravo na pobačaj, sam čin pobačaja neće nestati..samo će pobačaji prijeći u "ilegalu"!
U civiliziranom svijetu koji se smatra humanističkim odavno su regulirani pravno-medicinski aspekti prekida trudnoće. O filozofskom poimanju početka života začećem ili rođenjem rečeno je više manje sve, i oduvijek će se na toj temi lomiti koplja. Stvar je osobnog stava koristiti kontracepciju ili ne. Isto tako, vrlo je bitna socijalno-zdravstvena edukacija mladih ljudi na početku seksualne aktivnosti, spolni odgoj je činjenica koju se ne smije zanemariti. Moje je mišljenje da Crkva u svjetovnoj državi (a to jesmo, ili se možda varam?) ne smije imati utjecaj koji ima. Pobačaj ne bi smio biti metoda kontracepcije per se, već jedna od mogućnosti izbora kada druge mogućnosti zataje ili kada postoji medicinska indikacija. Zaboga, pa zašto trudnice odlaze na ginekološke preglede i ultrazvučne preglede nego da se utvrdi mogući poremećaj i bolest ploda?
Stoljeća razvoja medicinske znanosti, perinatologije, genetike, silan novac i trud uložen da se nastoje izbjeći teške bolesti i obiteljske tragedije... da bi početkom 21.stoljeća u maloj balkanskoj državici jedna ŽENA nastojala vratiti kotač vremena unatrag?
E,pa drage cure, djevojke, žene...kako je krenulo, bude li takvo nešto postalo predsjednicom, koji je drugi korak? Gubitak prava glasa, isti rad za četvrtinu "muške"plaće, otkazi ženama (neka kuhaju, rađaju i odlaze svaki dan u crkvu...)..možda uvođenje "ginekološke policije" kao u Rumunjskoj u doba Ceausecua?
- 17:47 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>