Stakeholder ili Shareholder

srijeda , 20.11.2013.

Debata između takozvanog "shareholder" i "stakeholder" pristupa strategiji i upravljanju poduzećem je jedna od esencijalnih rasprava u polju poslovne etike. U ovoj debati se javljaju deskriptivni i normativni argumenti s obe strane.
Ali što su točno ta dva pojma? Što bi bio stakeholder, a što shareholder? Hrvatski prijevod riječi "shareholder" je dioničar, dakle individualac ili institucija (uključujući korporaciju) koja je legalno vlasnik određenog udjela dionica u dioničkom društvu. A što bih onda bio "stakeholder"? Stakeholder je bilo koja organizacija, invididualac ili grupa na koje(g) rad poduzeća udjeluje direktno ili indirektno. Ovakva podjela često nailazi na kritike jer se često pojmovi poklapaju, pa je tako svaki dioničar ujedno i stakeholder. Tko su, što su, koliko ima stakeholdera, te u kojoj mjeri se poslovanje i strategija treba usmjeriti u njihovom interesu je centralno pitanje oko kojeg se kreću polja "poslovne etike" i "društvene odgovornosti poduzeća".

Profesor R. Edward Freeman s Instituta za poslovnu etiku naglašava da "ako pristupamo problemu s aspekta imamo dvaju različitih teorija (stakeholder i shareholder) koje su suprotne jedna drugoj, znači da promatramo obje teorije iz "striktno ekonomske perspektive",što znači da je osnovna svrha odgovornosti i etičkog pristupa izgubljena. Profesor Freeman također naglašava kako je "stakeholder" okvir ipak nije ništa više od dobre ideje koja objašnjava kako bih poduzeće trebalo poslovati.
Slavni ekonomist Milton Friedman kojeg mnogi nazivaju jednim od očeva neoliberalizma je često naglašavao svoju teoriju o "maksimizaciji profita" koji osnovnoj i jedinoj obavezi poduzeća. Ove dvije teze se u knjigama poslovne etike često naglašavaju kao sukob teorija gore citiranog profesora Freemana stručnjaka za poslovnu etiku, te Miltona Friedmana, no kako profesor Freeman rado naglasi "da je Milton Friedman danas živ, mislim da bi bio mnogo bliži stakeholder teoriji, jer treba uzeti u obzir kontekst vremena i okvir u kojem je profesor Friedman to argumentirao".

Pogledajte video profesora Freemana, pa komentirajte, slažete li se ili ne.



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.