Rotkva i zdravlje - Pronađite djevojku

nedjelja , 30.12.2018.

Crna rotkva










Click here: Rotkva i zdravlje






Svaki sloj posebno treba posuti smeđim šećerom u prahu. U zavisnosti od toga koliko hrskavo povrće volite, toliko dugo kuvajte, pa poslužite preko skuvanog tamnog pirinča i, uživajte! Crna rotkva kao lijek Hrana za zdravu jetru, žuč i probavni sistem U Kini i Europi,se crna rotkva koristi u narodnoj medicini već stotinama godina, kao tonik žučnog mjehura i kao prirodni lijek za oslabljene žučne funkcije i probleme sa probavom.



rotkva i zdravlje

Prepolovljene i izdubljene rotkvice mogu biti izvrsno hladno predjelo ukoliko ih napunite nadjevom od mekanog sira, narezanih maslina, kapara i nasjeckanog peršina. Sok od rotkve za žučnu kesu Svježe iscijeđen sok se preporučuje kod problema sa žuči i kod disfunkcije jetre.



rotkva i zdravlje

Crna rotkva - Crna rotkva ima i antibakterijsko dejstvo, popravlja apetit, a koristi se i kao lek za reumu, bronhitis i kasalj.



rotkva i zdravlje

ROTKVA R O T K V A RAPHANUS SATIVUS Čistač organizma i dišnih puteva Koristi se kao lijek protiv katara, dišnih puteva, bronhitisa, kašlja, tuberkuloze i protiv opstipacije ROTKVA RAPHANUS SATIVUS , izuzetno ljekovito povrće, posebno se preporučuje u zimskom periodu, kada organizam vapi za dobrom odbranom od infekcija i virusa. Svejedno je da li ćete izabrati crnu ili bijelu, jer imaju slična ljekovita svojstva. Jestivi dio, poznat po oštrom mirisu i manje ili više ljutom ukusu, identičan je kod obadvije vrste, a jedina razlika je u boji kore odakle i potiče naziv. Rotkva je porijeklom iz Azije i jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu. Čak se nalazi i na crtežima grobnica starih Egipćana, koji su je smatrali čudotvornom i ljekovitom. U svetu je veoma rasprostranjena, a koristi se kao salata, začin ili lijek. Još su stari narodi znali i cijenili njena ljekovita svojstva, pa je od najranijih vremena korišćena kao lijek protiv katara gornjih disajnih puteva, bronhitisa, kašlja i tuberkuloze, a preporučivala se i kao lijek protiv zatvora. Za naše podneblje karakteristična je crna rotkva, koja u odnosu na bijelu nema neke značajnije prednosti. Zbog mirisa i ukusa u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit. Najčešće se konzumira u obliku salate, sama ili pomiješana sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, uz maslinovo ulje i kiselo mlijeko... Budući da je teška za varenje treba je što više usitniti, po mogućnosti u mikseru, i odmah jesti jer ne smije da stoji. Rotkva ima izuzetno malu energetsku vrijednosti, ali je zato vrlo hranljiva. Sadrži proteine, ugljene hidrate, masti i celulozu, a od minerala kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, gvožđe... U manjim količinama ima i magnezijuma, sumpora, bakra, kobalta, cinka i fluora, sumpornog ulja rafanola, vitamina i drugih korisnih sastojaka. Rotkvu je dobro jesti čim se pojavi neka infekcija. Poznavaoci je ipak najviše koriste kod poremećaja rada jetre i žučne kese. Sok crne rotkve pospješuje proizvodnju žuči, povećava njenu prohodnost, razlaže kamenčiće, normalizuje rad žučne kese i ispira je. Međutim, prije no što se počne sa ovakvom terapijom, obavezno se treba konsultovati sa ljekarom, jer je nekada korišćenje rotkve kontraindikativno. Crna rotkva se preporučuje i kod plućnih oboljenja i kašlja. Da bi se dobio željeni efekat, korijen crne rotkve zajedno sa korom treba isjeći na fine tanke kriške i složiti po slojevima u činiju. Svaki sloj posebno treba posuti smeđim šećerom u prahu. Posudu zatim treba prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 24 sata. Tako dobiveni sirup treba procijediti i staviti u hermetički zatvorenu bočicu. Tokom dana, u jednakim razmacima, treba uzimati četiri do pet supenih kašika. Terapiju treba sprovoditi sve dok ne dođe do vidnog poboljšanja. BIJELA ROTKVA Bijela rotkva se češće susreće u istočnjačkoj kuhinji, i to posebno kineskoj i japanskoj. Bijela rotkva pomaže u varenju cjelovitih žitarica i masti životinjskog porekla. Uz pomoć sastojka rafanola, koje predstavlja eterično sumporno ulje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se sok ili sirup preporučuju kod bronhitisa, prehlade i kašlja, a sadržaj lizocina djeluje antibakterijski. Povoljan odnos minerala, posebno kalijuma i natrijuma, stvara diuretičko djelovanje, omogućavajući odstranjivanje suvišne vode i holesterola iz organizma. Nestajanje edema najupečatljivije je oko članaka nogu. Sa druge strane, prirodni odnos kalcijuma i fosfora omogućava potpuno iskorišćavanje kalcijuma. Od vitamina najvažniji je vitamin C, a zatim karoten, odnosno provitamin A i vitamini B grupe. Razgradnjom tvrdih masnih naslaga nataloženih duboko u tijelu i sakupljanjem toksina, bijela rotkva zaokružuje procese čišćenja organizma. Za žene je rotkva od velike važnosti, jer zadovoljava potrebe organizma za mineralima i enzimima i na taj način utiče na podmlađivanje. Osim toga, reguliše menstruaciju, a povećava i mliječnost dojilja. Koktel sokova od rotkve, mrkve i cvekle popravlja krvnu sliku i pročišćava tijelo. Važno je da znate da rotkvu u bilo kom obliku ne treba soliti, jer tada postaje štetna. Osobe sa upalom želuca, čirom na dvanaestopalačnom crijevu i osobe sa oboljelim bubrezima treba da zaborave na rotkvu jer je ona za njih kontraindikovana. Rotkvu treba jesti sveže pripremljenu, jer stajanjem gubi miris, ukus i ljekovita svojstva, a oslobađa toksične sastojke koji mogu da naškode zdravlju. ROTKVIN SOK Za liječenje žuči i žučnih puteva, kao i funkcije jetre, preporučuje se sveži rotkvin sok. Priprema se tako što se rotkva dobro opere, oljušti, izrenda, a zatim iscijedi u električnom sokovniku. Sok treba da se pije 4-5 dana, između 100 do 150 ml, podijeljenih u više manjih doza dnevno. Nakon toga pravi se pauza 2-3 dana, a onda se cijeli postupak ponavlja. U narodnoj medicini sveže iscijeđeni sok preporučuje se i za liječenje neuralgija i išijalgija. Sok se utrljava u kožu duž nerva, a terapijski efekat vrlo brzo je vidljiv.



Koje sve bolesti leči pečeni i kuvani crni luk
Sprečićete opadanje i intenzivirati rast nove kose—crna rotkva kao lek stimuliše koren dlake i pojačava cirkulaciju krvi u koži glave. Pijte tri puta dnevno po jednu žlicu prije jela. Obje vrste imaju okrugao i vretenast korijen, karakteristično oštrog mirisa i reskog okusa. Primjene rotkve u ljekovite svrhe su brojne tako da ćemo nabrojati nekoliko njih. Kome se ovaj prirodni lek ne preporučuje? Sok od crne rotkve Sok dobiven na ovaj način najbolje je koristiti pomiješan sa tim medom, ali kao lijek za kašalj. Ono što je bitno jeste da konsultujete lekara u vezi sa uzimanjem ove terapije. No,ljuti okus crnih rokvi nije jedino svojstvo koje spriječava prehladu i grip nego bi u tome mogao pomoći i vitamin C jer ojaćava imunološki sistem. Da bi se postiglo potpuno izlecenje kada je u pitanju razbijanje kamena u zuci obicno je potrebno duze vreme.

[Oglasi upoznavanje sarajevo|Tražim djevojku za brak|Lijepe gole zene]






Oznake: crna, rotkva

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.