Crna rotkva
Svaki sloj posebno treba posuti smeđim šećerom u prahu. U zavisnosti od toga koliko hrskavo povrće volite, toliko dugo kuvajte, pa poslužite preko skuvanog tamnog pirinča i, uživajte! Crna rotkva kao lijek Hrana za zdravu jetru, žuč i probavni sistem U Kini i Europi,se crna rotkva koristi u narodnoj medicini već stotinama godina, kao tonik žučnog mjehura i kao prirodni lijek za oslabljene žučne funkcije i probleme sa probavom.
Prepolovljene i izdubljene rotkvice mogu biti izvrsno hladno predjelo ukoliko ih napunite nadjevom od mekanog sira, narezanih maslina, kapara i nasjeckanog peršina. Sok od rotkve za žučnu kesu Svježe iscijeđen sok se preporučuje kod problema sa žuči i kod disfunkcije jetre.
Crna rotkva - Crna rotkva ima i antibakterijsko dejstvo, popravlja apetit, a koristi se i kao lek za reumu, bronhitis i kasalj.
ROTKVA R O T K V A RAPHANUS SATIVUS Čistač organizma i dišnih puteva Koristi se kao lijek protiv katara, dišnih puteva, bronhitisa, kašlja, tuberkuloze i protiv opstipacije ROTKVA RAPHANUS SATIVUS , izuzetno ljekovito povrće, posebno se preporučuje u zimskom periodu, kada organizam vapi za dobrom odbranom od infekcija i virusa. Svejedno je da li ćete izabrati crnu ili bijelu, jer imaju slična ljekovita svojstva. Jestivi dio, poznat po oštrom mirisu i manje ili više ljutom ukusu, identičan je kod obadvije vrste, a jedina razlika je u boji kore odakle i potiče naziv. Rotkva je porijeklom iz Azije i jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu. Čak se nalazi i na crtežima grobnica starih Egipćana, koji su je smatrali čudotvornom i ljekovitom. U svetu je veoma rasprostranjena, a koristi se kao salata, začin ili lijek. Još su stari narodi znali i cijenili njena ljekovita svojstva, pa je od najranijih vremena korišćena kao lijek protiv katara gornjih disajnih puteva, bronhitisa, kašlja i tuberkuloze, a preporučivala se i kao lijek protiv zatvora. Za naše podneblje karakteristična je crna rotkva, koja u odnosu na bijelu nema neke značajnije prednosti. Zbog mirisa i ukusa u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit. Najčešće se konzumira u obliku salate, sama ili pomiješana sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, uz maslinovo ulje i kiselo mlijeko... Budući da je teška za varenje treba je što više usitniti, po mogućnosti u mikseru, i odmah jesti jer ne smije da stoji. Rotkva ima izuzetno malu energetsku vrijednosti, ali je zato vrlo hranljiva. Sadrži proteine, ugljene hidrate, masti i celulozu, a od minerala kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, gvožđe... U manjim količinama ima i magnezijuma, sumpora, bakra, kobalta, cinka i fluora, sumpornog ulja rafanola, vitamina i drugih korisnih sastojaka. Rotkvu je dobro jesti čim se pojavi neka infekcija. Poznavaoci je ipak najviše koriste kod poremećaja rada jetre i žučne kese. Sok crne rotkve pospješuje proizvodnju žuči, povećava njenu prohodnost, razlaže kamenčiće, normalizuje rad žučne kese i ispira je. Međutim, prije no što se počne sa ovakvom terapijom, obavezno se treba konsultovati sa ljekarom, jer je nekada korišćenje rotkve kontraindikativno. Crna rotkva se preporučuje i kod plućnih oboljenja i kašlja. Da bi se dobio željeni efekat, korijen crne rotkve zajedno sa korom treba isjeći na fine tanke kriške i složiti po slojevima u činiju. Svaki sloj posebno treba posuti smeđim šećerom u prahu. Posudu zatim treba prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 24 sata. Tako dobiveni sirup treba procijediti i staviti u hermetički zatvorenu bočicu. Tokom dana, u jednakim razmacima, treba uzimati četiri do pet supenih kašika. Terapiju treba sprovoditi sve dok ne dođe do vidnog poboljšanja. BIJELA ROTKVA Bijela rotkva se češće susreće u istočnjačkoj kuhinji, i to posebno kineskoj i japanskoj. Bijela rotkva pomaže u varenju cjelovitih žitarica i masti životinjskog porekla. Uz pomoć sastojka rafanola, koje predstavlja eterično sumporno ulje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se sok ili sirup preporučuju kod bronhitisa, prehlade i kašlja, a sadržaj lizocina djeluje antibakterijski. Povoljan odnos minerala, posebno kalijuma i natrijuma, stvara diuretičko djelovanje, omogućavajući odstranjivanje suvišne vode i holesterola iz organizma. Nestajanje edema najupečatljivije je oko članaka nogu. Sa druge strane, prirodni odnos kalcijuma i fosfora omogućava potpuno iskorišćavanje kalcijuma. Od vitamina najvažniji je vitamin C, a zatim karoten, odnosno provitamin A i vitamini B grupe. Razgradnjom tvrdih masnih naslaga nataloženih duboko u tijelu i sakupljanjem toksina, bijela rotkva zaokružuje procese čišćenja organizma. Za žene je rotkva od velike važnosti, jer zadovoljava potrebe organizma za mineralima i enzimima i na taj način utiče na podmlađivanje. Osim toga, reguliše menstruaciju, a povećava i mliječnost dojilja. Koktel sokova od rotkve, mrkve i cvekle popravlja krvnu sliku i pročišćava tijelo. Važno je da znate da rotkvu u bilo kom obliku ne treba soliti, jer tada postaje štetna. Osobe sa upalom želuca, čirom na dvanaestopalačnom crijevu i osobe sa oboljelim bubrezima treba da zaborave na rotkvu jer je ona za njih kontraindikovana. Rotkvu treba jesti sveže pripremljenu, jer stajanjem gubi miris, ukus i ljekovita svojstva, a oslobađa toksične sastojke koji mogu da naškode zdravlju. ROTKVIN SOK Za liječenje žuči i žučnih puteva, kao i funkcije jetre, preporučuje se sveži rotkvin sok. Priprema se tako što se rotkva dobro opere, oljušti, izrenda, a zatim iscijedi u električnom sokovniku. Sok treba da se pije 4-5 dana, između 100 do 150 ml, podijeljenih u više manjih doza dnevno. Nakon toga pravi se pauza 2-3 dana, a onda se cijeli postupak ponavlja. U narodnoj medicini sveže iscijeđeni sok preporučuje se i za liječenje neuralgija i išijalgija. Sok se utrljava u kožu duž nerva, a terapijski efekat vrlo brzo je vidljiv.