Redpen https://blog.dnevnik.hr/redpen

srijeda, 04.10.2006.

Za embargo ili protiv

Grupica ljudi okupljena u opskurnu organizaciju nadmeno nazvanu Hrvatsko kulturno vijeće dala si je za pravo uvjetovati predsjedniku Republike Hrvatske Stipi Mesiću koga on smije, odnosno ne smije imati za savjetnika. Traže oni tako ultimativno da Mesić oslobodi dužnosti (da, baš taj izraz su našli za shodno koristiti) svog savjetnika za međunarodne odnose Budimira Lončara, inače zadnjeg sekretara spoljnjih poslova zadnjeg Saveznog izvršnog vijeća bivše nam SFRJ, koji je navodno zaslužan za embargo na uvoz oružja Hrvatskoj u prvim danima rata. Ukoliko dotični ne postupi po naputku HKV-a zahtijevaju, pače traže ostavku samog Predsjednika, legalno izabranog na demokratskim izborima od većine birača RH, ali očigledno mimo volje HKV-a.
Ovaj jadan egzibicionistički pokušaj svraćanja pažnje na sebe, davanjem političkih packi predsjedniku države ne bi pobudio moju pažnju da mu mainstream mediji nisu pristupili kao nekoj signifikantnoj činjenici, a ne običnoj trivijalnosti koja spada u rubrike zanimljivosti iz svijeta i okolice. No kako oni to tretiraju kao vijest, ne mogu, a da ne postavim par problematičnih teza.
Prva bi bila, kako je Budimir Lončar sudjelovao u donošenju odluke o embargu na uvoz oružja? U kom svojstvu je on pregovarao i s kim te davne 1990. godine?
Druga bi bila, a koji stav je tada hrvatsko državno vodstvo imalo o toj problematici?
Odgovor na prvo pitanje nemam, ali zato na drugo izviru sjećanja na Tuđmanov slavodobitni povratak sa jedne od Brijunskih konferencija sa osmijehom od uha do uha i izjavom kako će međunarodna zajednica spriječiti rat i agresiju time što će onemogućiti daljnje naoružavanje JNA. Ni danas ne znam je li tadašnji prvi čovjek u Hrvata, pače Vrhovnik, davao izjavu s figom u džepu (da zametne trag istini i javnost zaštiti od nesposobnosti svoje diplomacije) ili je na trenutak stvarno u njemu pobuđen pacifistički duh pa se iskreno veselio embargu.
Uglavnom, tipovi koji su se okupili u HKV i zdušno se zalažu za obranu svih haških uznika sa hrvatskim predznakom te im je na srcu riječ dignitet i brane nam jadnu državu od trpanja u neku novu imaginarnu Balkanoslaviju ili ne znaju da su se svojom inicijativom izravno zamjerili liku i djelu Prvog Predsjednika ili im je svejedno da su dvolični (na našem to bi bilo licemjerni). Naime, tada je podržavanje embarga bila neupitna politička činjenica jer si niti jedna od sukobljenih strana nije htjela i smjela dozvoliti da pred međunarodnom zajednicom upravo oni ispadnu kao neki ratohuškači i oružoljupci. Tako je tada i Tuđman bio pobornik embarga, njegova desna ruka Mesić, također, a čak su se i miloševićevci naguravali pred raznim Vence-Owenima da su oni upravo oni protiv oružja svake vrste, a o kamama da ni ne govorimo. Dakle, bez obzira na ulogu koju je Lončar imao (ili nije imao) ako je tada bio za embargo, bio je na istoj liniji sa Tuđmanom.
Čudi me samo da i Sanader zaboravlja tko je veličao embargo, a još me više čudi da od 3000 i kusur zaposlenika HTV-a nema ni jedan koji bi otišao u arhivu i izvadio svjedočanstva iz tog vremena na nekoj prašnjavoj kazeti. Ovakvim pristupom novinarstvu i priopćenje HKV-a postaje vijest.

04.10.2006. u 23:38 • 0 KomentaraPrint#prijavi hr.digg

<< Arhiva >>

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Zašto blogam

Kada plaćenim blogerima (popularno zvanima kolumnistima) promakne neka tema ili ju ne "obrade" po mom ukusu dobijem neutaživu potrebu odraditi to na svoj način

Čitajte me i komentirajte i na
pollitika

Meni cool blogovi

Megi
The Last Broadcast
Modesti Blejz
Pastoralni kupus
WinstonW
Zrinsko pismo
Plodovi zemlje
Annie De Meni
Pax et Discordia

Konkurencija

Jutarnji list
Večernji list
Novi list
Vjesnik
Slobodna Dalmacija

Primam poštu na:
redpen(at)net.hr