16

petak

studeni

2018

We Danced

Na bolovanju sam. Mučim se s crnim mislima. Ležim u krevetu. I onda sam stavila sve crne misli na stand by i tražim idealnu pjesmu za prvi ples. Da, prvi ples :) Moj. Naš.

Nisam nikad mislila da ću se poželjeti udati. Zapravo, užasavala sam se svadbi, čak ih i ismijavala. Nije da su mi i sad nešto posebno drage, ali sam puno benevolentnija nego u mlađim danima. Moramo se vjenčati (i želimo dakako) i o tome nema dvojbe. Imat ćemo zajedničku nekretninu i tako je najjednostavnije.
Ja sam poželjela vjenčanje proslaviti sa svim dragim ljudima i to, ni više ni manje, nego na livadi na Žumberku. Čak sam se odlučila vjenčati u crkvici koja se nalazi u blizini jer ja podjednako ne držim do religije i države, a imam rođaka svećenika i ne bi tražio puno novaca kao matičar. Da, proračunata sam i baš me briga. A druga stvar, moja majka silno želi da joj se netko od djece ženi u crkvi, a nekako sam se u to vrijeme uplašila da je teško bolesna pa sam joj željela ostvariti tu želju. Još uvijek se bojim, ali to je za neku drugu temu. Nekako je došlo jedno uz drugo. A i roditelji mog dragog su oduševljeni pa je na kraju ispala win-win situacija. I za moj novčanik i za tuđe želje.

I malo po malo je moja ideja o Žumberku, livadi i sasvim ležernom vjenčanju eskalirala u pravu pravcatu svadbu. Morala sam prijetiti smrću ako netko dovede tamburaše, zamaše zastavom ili se obuće u lažnu mladenku. Niti harmonika nije dozvoljena, til, bilo kakve dekoracije i nakiti na autima i nema nikakvih okupljanja sve do samog obreda vjenčanja. I vjenčanje je u ponedjeljak. Nakon što sam izbacila sve što se izbaciti može, budući suprug nije dao da izbacim dvije stvari - prvi ples i najgori dio svake svadbe, ako se mene pita - janjetinu.

Sada bih ipak o prvom plesu, a za janjetinu ću se praviti da ne postoji i ako to jako zaželim, čitav Svemir će se urotiti protiv janjetine.

Dakle prvi ples i nas dvoje netalentiranih. Glazba izbora - jazz za njega, country za mene. Rock i blues za oboje. Jazz mi je dosadan, a on misli da je country kuruza. Nemamo svoju pjesmu, iako svatko od nas ima puno svojih.

Prvo sam ja počela tražiti prikladne pjesme dok je on još izgledao kao da ga je zadesila teška katastrofa jer je konačno shvatio da će imati svadbu. Vrlo brzo je postalo zabavno, a na YouTubeu čak postoje liste prikladnih i neprikladnih pjesama.

1. Cher - Just like Jesse James

Ovo je spoj moja dva omiljena žanra - countryja i Cher :D Plesna, lagana, jednostavna i na sto drugih načina divna. Ako ćemo iskreno, prvi ples je svima dosadan i sumnjam da će itko pozorno slušati riječi i čuti malo upitne dijelove kao što je "Come on baby show me what that loaded gun is for". Odbijena je, ali blagim mahanjem rukom. Nisam još kapitulirala. Za sada je na čekanju.

2. AC/DC - You Shook Me All Night Long

Dva antitalenta kao što smo nas dvoje se na neku laganu pjesmu mogu gegati u maniri dva lička medvjeda. Da ćemo dobiti milijun pregleda na YouTubeu svojim plesom, jako teško. Ali koreografija na ovu pjesmu bi nam izgledala kao da smo obje istovremeno dobili epileptični napad. Next.

3. Metallica - Nothing Else Matters

U startu sam rekla ne jer me veže za jednog bivšeg. Ali najisrenije, više me veže za jedan ponižavajući trenutak. Naime, dotični (o kojem sam daleke 2012. ostavila i koje slovo na blogu) je selio u Saudijsku Arabiju, a na Kontinentu ostavio mnogo uplakane djevojčadi. Najdraža pjesma mu je bila Nothing Else Matters. Dan prije fatalne selidbe, ja onako mlada i neiskusna i sva uplakana mu kao znak posebne privrženosti na Facebook zid nalijepim najdražu pjesmu. Nije prošlo mnogo i imala sam na tom istom zidu vidjeti kakve sve različite verzije i spotova postoje. Hoćeš akustična izvedba, hoćeš sa simfonijskim orkestrom. Naravno sve su bile zalijepljene na zid od strane različitih neiskusnih uplakanih tuka. Mnogo ih je ostavio za sobom :D No, on je sretno (valjda oženjen) već godinama, ja se udajem i sve je to skupa bilo prije 6 godina. Mislim da sam prerano odbila pjesmu. Sviđa mi se. Ostaje u rezervi.

4. Lou Reed - Perfect Day

Spoiler alert - za sada je ovo odabrana pjesma. Pjesma s prelijepim riječima, pjesma na koju se lični medvjedi mogu bez većih zapreka gegati. Moja sestra tvrdi da je o drogama, ali to je zanemariv problem. Nemamo mi ništa protiv droga (ako ovo čita netko maloljetan, šalim se, imamo. Droge su zlo! Bavi se sportom!).

5. John Legend - All of Me

Stvarno ne trebate biti bivša usidjelica od preko 30 u PMS-u da vam skoro suze krenu na oči od ovih riječi: "You're my downfall, you're my muse. My worst distraction, my rhythm and blues." I ostatka, jel :D
Ta nam je ušla u uži izbor jer je prikladna za prvi ples od početka do kraja, ali je stvarno previše mainstream. Ladica.

6. Eric Clapton - Wonderful Tonight

Kad smo već kod mainstream pjesama, ova mi je jedna od najdražih, ali očito nisam jedina. Negdje sam nekad pročitala da je riječ o najčešćem izboru za prvi ples. A kao i svi muškarci, ni bolja polovica iz nekog razloga ne voli Claptona.

7. Elton John - Tiny Dancer

Ovu pjesmu sam voljela jednako kao i film pa namjerno stavljam link na pjesmu iz filma. Lijepe i prikladne riječi. Lagana melodija. Raspravit ćemo o njoj. Nemam pojma kakav stav budući ima o Eltonu Johnu.

8. Denis&Denis - Budi tu

Prespora možda? Jako mi je lijepa pjesma, Denis&Denis volim jednako kao Cher i to je to. Pjesma da mame i tetke zaplaču, a ostali umru od dosade.

9. Joe Cocker & Jennifer Warnes - Up Where We Belong

Pjesmu volim zbog melodije, riječi mu zvuče nekako pretjerano svetački. Oboje volimo planinariti. Je li to dovoljan razlog?

10. Josipa Lisac - Gdje Dunav ljubi nebo

Ova pjesma je baš moćna i pasat će uz moju šljokičasto-zlatnu toaletu jer, budimo realni, imat ću šljokičasto-zlatnu toaletu.

11. Mark Wills - Like There's No Yesterday

Vrijeme je za country tužaljke. Patetične riječi, lagana melodija. Opet tetke plaču, a ostali se dosađuju.

12. Brad Paisly - We danced

Ako malo bolje poslušate riječi, skužit ćete da on do detalja opisuje kako je došla žena u njegovu birtiju i informirala ga da je zaboravila torbicu. Pa su plesali. Sušta romantika. Ali svejedno violim country.

13. Lady Gaga, Bradley Cooper - Shallow

Dvaput sam pogledala film, svaki put sam bila jednako oduševljena i mislim da će dobiti mnogo Oscara. I mislim da nemam pojma kako bismo točno plesali na ovu pjesmu, ali odlična je. Jesam li već spomenula da sam oduševljena filmom?

14. Chubby Checker - Let's twist again

trenutno sam u fazi da želim ovu koreografiju, iako babac ima puno puno više ritma od mene. I mislim da bismo opet izgledali kao da imamo napadaje da ovo pokušamo, ali nada umire zadnja.

15. Billy Idol - Cradle Of Love

Pjesma na koju volim plesati pa sam je stavila. Pod "plesati" mislim kretati se kao medvjed s atletskim stopalom.


Lista je došla do kraja. Na njoj nema jedne pjesme i nisam sigurna zašto je nisam stavila. Možda je ne želim dijeliti s toliko ljudi.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>