Qronika!
Q strip je časopis najboljih stripova za najbolje čitatelje! Do sada su izašli sljedeći brojevi:[14a/2007]
Filip Kelava: Ninđa! Koji se svima svinđa! Album od 64 stranice za 23 kune! Tko je ovdje lud? Q je ovdje lud!
U (skoro) svim striparnicama!


[14/2007]
Frano i Saša analiziraju rat! Tiho Čelanović na 8 stranica kolora! Tri epizode Port Silvera bez (avaj) pornografije!
Na svim kioscima!


[13/2006]
Q je mrtav - živio Q!


[12a/2006]
Ivan Marušić: Entropola - bolesna do bola. Najbolji hrvatski scenarij 21. stoljeća!


[12/2006]
Fanzin ili album? Nečuveno ili zasluženo? Darko ili Macan? Broj o kojem će se pričati (ili šutjeti) godinama!


[11/2006]
"O čemu se radi u onom naci-kentauru?" "Pa pročitaj, majku mu!" Plus Iztok Sitar, Paul Grist i Barbarin Blaž!


[10/2005]
Tko je ubio Crnog jahača, tko šverca bijesne gliste, a tko maltretira Dunju Janković?


[09/2005]
Prva manga na hrvatskom jeziku, ludi Slovenci napastvuju Jehovine svjedokinje, povratak Martine Mjesec!


[08/2005]
Nastavak Krabara, nenadani hit Lovac i slikar Toma Gaulda, Danijel Žeželj i temat posvećen vrijednome Goranu Sudžuki!


[07/2005]
Mračna, a istinita zgoda iz povijesti Južne Afrike te prva polovica Mamutova Krabara Lewisa Trondheima i Jim Woodring!


[06/2004]
Obilježavamo pet godina od smrti legende, Edvina Biukovića; plus premijere Daniela Clowesa, španjolca Maxa i Paula Popea!


[05/2004]
Još Lavričevih punkerskih i Derfovih smetlarskih uspomena; Jasonov Šššš! je najtužniji, a Kljunovi najcrnji strip na svijetu!


[04/2004]
Derfov stripovani život među smetlarima jedan je od naših neospornih hitova; plus Ratman Lea Ortolanija i Luzeri Gorana Sudžuke!


[03/2004]
Hrvatska premijera stripova braće Hernandez, Jaimea i Betoa, Ulf K. brani boje Njemačke, a svakoga osvaja Šetnja Lewisa Trondheima!


[02/2003]
Predstavljamo čudan um Briana Bollanda, uvodimo Profesionalce, donosimo prvi dio punkerske kvaziautobiografije Tomaža Lavriča!


[01/2003]
Kultni, prvi broj! Tarzan Igora Kordeja, Mister Mačak te biografija gurua svjetskog stripa Alana Moorea - u stripu!

Ako ne čitate Q, ne čitate stripove!

Doznajte više na mcn@hi.htnet.hr
linQovi!
ZAQON:
www.stripovi.com - vjerojatno najbolja polazna točka za svakog predanog skupljača stripova
Strip Vesti - besplatni tjedni web časopis, predbilježbe na zmcomics@neobee.net
Strip generator! - odličan alat za proizvodnju stripova
Kist - rvacki e-zine za karikaturu i strip
UPPS - Udruženje za promociju i produkciju stripa - leksikon, forum ...

DUĆANI:
More Comics (ZG) - prvi strip dućan u Hrvata
Libellus (ZG) - novi strip dućan u Hrvata
Tino (ZG) - stripovi, koža i drugi fetiši
Alan Ford (BG) - drag dućan

AUTORI:
Nenad Barinić
Goran Delić
Aleksa Gajić
Igor Kordej
Dubravko Mataković
Frano Petruša
Esad T. Ribić
Robert "Bob" Solanović
Goran Sudžuka
Milan Trenc
Zona 9
Tonči Zonjić
Danijel Žeželj

WEB-STRIPOVI:
Q! A Softer World
A Star is Unborn hrv.
Chugworth Academy
Ctrl+Alt+Del
Dark Knight Adventures
Dicebox
Diesel Sweeties
N!Dinosaur Comics
Eyebeam
General Protection Fault
N!Indietits
Q!Kuća straha hrv.
Lost and Found
Order of the Stick
Over the Hedge
Penny Arcade
N!Perry Bible Fellowship
Player vs Player
N!Questionable Content
Sexy Losers
Sherman's Lagoon
Shuck
Sinfest
Q!Sivi grad hrv.
Sob sa sobom hrv.
Sorethumbs
Q! Tamara Drewe
Q! Tuesday
VG Cats
Zap in Space
(N! su novododani; Q! su preporučeni. Šaljite svoje prijedloge!)

STRANE STRANE:
Lambiek - Svjetska enciklopedija stripa
Barnacle Press - Skenovi novinskih stripova
Blog Centrala - Svi (?) blogovi o stripu
Neorama Marka Ajdarića
Stripper's Guide

UZSTRIPOVSKI:
Blogov kolac - priqazi stripova i knjiga, piše Darko Macan
Tatjana.ws - 3D art
NoSF - SF forum
Knjiški moljac - knjige u Hrvata
SGI - Qovi dizajneri

Q STRIP

ponedjeljak, 29.10.2007.

[Qauntdaun]
Q - 8

U raspoloženju sam. Zbog B. mi kasne Velikani, zbog Z. mi kasni Q, zbog T. mi kasni Borovnica, zbog K. mi kasni Dlakovuk, a sve što je u tisku kasni zbog tiskara. Aj' dobro pa mi ne kasni mjesečnica ... A zapravo sam ja kriv za sve jer sam za qurac organizator i jedino mogu organizirati stvari tako da kažem "a vrit, ja ću sam napraviti sve što netko drugi ne stigne". Osim što je to ponekad neizvedivo end derin lajz di rut of maj fol.

Enivej, kako sam u raspoloženju, neće biti puno sadržaja danas. Samo jedan pablik srvis enaunsment i jedna reklama. Prvo pablik srvis: Moj strip Mišo izlazi na Kliku, ali tamo ćete rijetko da mu vidite sliku. A još teže ćete se snaći u Klikovoj navigaciji i puknutim linkovima te evo zato drugog nastavka (Miše od broja 13 do broja 24) direktnih linkova na epizode stripa.

Mišo 13
Mišo 14
Mišo 15
Mišo 16
Mišo 17
Mišo 18
Mišo 19
Mišo 20
Mišo 21
Mišo 22
Mišo 23
Mišo 24

Prethodne epizode nabrojene su na ovom blogu prije otprilike tri mjeseca. Kome je stalo, snaći će se.

A sad reklama: Mentor i SFera imat će idući tjedan (od 7.-11. 11) štand na Interliberu (Paviljon 6, štand 18b), gdje ćete moći kupiti A) knjige po 20 kuna (zapravo 3 za 60, al' to je skoro isto), B) ofucane Q po kunu, C) nešto sekndhend materijala, D) nešto jeftilena, E) Nešto drugo. Pa dođite i ostavite nam svoje novce. Nama su potrebniji.

I toeto. Laku noć.

(mcn)

PS Nisam pisao na q jer sam u raspoloženju.

- 16:05 - Qomentari (9) - Isprintaj - #

nedjelja, 21.10.2007.

[Qauntdaun]
Še ena ispriqa (Q - 9)

Je, qaj sad ... Nije bilo postova jer nije bilo postova, jer doq tri stvari dnevno obavim ne ostaje mi neurona dovoljno za jednu suvislu rečenicu. Zato se najredovitije obnavlja mcn blog (na qojem je Qreten dogurao do devetnaestog nastavka), a obi sa slovima pate - Blogov kolac je apdejt dobio neqidan, nakon jedno tri tjedna ničega. Da sam išao ovdje pisati, samo bih kuqao kaqo ne stižem ni kuqati, a qome se to čita?

Vel, enivej, od dobrih vijesti: u tisqari su prva tri mali Q albuma, i album Pirata. Moj ororčić Dlakovuk je isto gotov i u prijelomu je, nada se tisku idući tjedan. Tico pretražuje qompjutore svoje i sve svoje rodbine u potrazi za svim obojenim stranicama Borovnice koja bi trebala ugledati svjetlo svog trećeg albuma. Sve to, aBd, bi trebalo biti vani do Interlibera, na kojem SFera i Mentor imaju štand i užasno povoljno (20-30 kn) prodaju gomilu dobrih knjiga, a neke i skuplje jer treba taj štand otplatiti. Ako nešto zaqasni bit će do CRŠ-a, do kada bi trebalo biti gotov i album Svebora i Plamena (by Džuka, Matija i ja), jedna od najdužih cjelovitih priča ikad u hrvatskom stripu ispričanih, za qojeg sam prošlog tjedna napisao pogovor. A onda do CRŠ-a i još par stvari qoje neću najavljivati da ne ureqnem.

U polju najamnog rada, preveden je i zadnji Spirou qoji mi je čučao na grbači. Sad još Kenovi do qraja pa možda horizont bez oblaka. Iako to vjerojatno samo znači kaqo sam nešto zaboravio, a što će uskočiti u prvu čistinu.

Qad će Q-u?! Radise istovremeno na dva različita broja i za obadva čeqam Tončija qoji još uvijek misli da strip-autor smije imati i akademsku karijeru i privatni život. Al' neću ga puno gnjaviti jerbo je lijepo obojio naslovnicu za "Dlakovuka" pa ima privremenu poštedu. Daqle, dva Q-a do qraja godine (jedan na qioscima, jedan ne), prvi što prije, nadam se i ja.

(Oqej, sad sam tu htio staviti sliqicu, ali zbog neqog razloga fotobaqit podqubava pa ništa ... Možda poslije.)

Da ne bude kaqo je sve u tisqu, a ništa van njega, treba znati kaqo se u petaq qonačno pojavio drugi broj Hrvatskih velikana sa stripom o Janici Kostelić. Dostupno u svim boljim striparnicama, po školama i kaqo već gdje. Kad budem znao definirane druge distribucijsqe planove, obavijestit ću vas, shvatim li ih. Radi se, u međuvremenu na trećem i na četvrtom broju. Garantiraju nam godinu dana.

Od web-poveznica evo sam koliqo danas naletio na možda najbolje domišljeni samonikli domaći web-strip: Grumpy Gay Guy. U angu s brojnim stranima po fiksnoj mreži i mikromimici fiksnih likova (koji izgledaju otprilike kao gay Playmobili ... Gaymobili?), ali odličan po kompaktnosti svijeta, razrađenosti likova i po tome što je prešibao pedeset epizoda! Na gornjem linqu je blog pa epizode idu unatrag, stoga - ako želite izbjeći tekst i čitati redom - pođite na sqladište starih epizoda gdje s guštom možete prokliqati dosadašnji GGG opus. Ja jesam ... GGG mi, uz Tibora, daje nadu da neqi novi strip (jest, zadojen humorom američkog weba, ali Bože moj ...) raste i kod nas. Pak sam sretan.cerek

Još: ovo mi je bilo skroz fora ... Damjan je stari Q-ovac, što se vidi po tome kaqo crno na sve gleda ... A Paul Gravett je najpametniji čovjek u stripu. I još jednom. I treći dio.

I ajmo sad još jednom probati fotobaqit ... Neće. Faqit.

(mcn)

- 09:22 - Qomentari (9) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 08.10.2007.

[Qauntdaun]
Tlaqa (Q - 10)

Ovaqo i onaqo ... nije baš najbolje. Nije da svaqi dan nisam radio, ali mi se hrpa zaostataqa čini samo još većom. Što ne čudi qad se uzme u obzir da mi je na jednoj promociji prošloga tjedna pala na pamet zamisao za još jedan natječaj i qnjigu qoju bi valjalo odraditi ... Tja, tqo je rođen glup, ni pamet mu ne pomaže.

I taqo, palo je nešto Qen Parqera, odrađena je i leqtura CRNE ŽETVE Trilla i Mandrafine (qoja će se možda zvati BESQRAJNA NOĆ?), napisala su se tri poglavlja DLAKOVUKA, što ostavlja još samo jedno pa možda i izađe za Interliber, selilo se sqladište (to je uglavnom Joža radio naughty), crtali su se Qreteni, nešto sitno je stavljeno na Blogoreju, crtao se Mišo (dvadeset i prva epizoda, trebala je biti danas postavljena, ali nije ... No, nema do tjednog ritma za gomilanje obavljenog posla. Dobro, ima dnevni ...), a sada je na stol pala i Borovnica. U to ime, evo dijela olovke nove, dvostranične epizode:Horror vacui je razvidan, ne? Al' ipak me ta polutabla veseli, pogotovo kad se sjetim kako je crtana olovčicom za pontinu većom od moga malog prsta. Ne'š ti profesijonalca ...

Od drugih vijesti, Marrin je javio nešto o Spielbergovom Tintinu, ali to je već bilo po svim portalima pa da ne ponavljamo. Samo ćemo podvući to da bi ih trebao pisati Steven Moffat koji je pisao neke odlične epizode novog "Dr Whoa", recimo "Treptaj" ... Umjesto toga pogledajte recimo nešto klasičnih španjolskih stripova (tko je pažljivo pratio Q, sjetit će se da se Boixcar spominje i u Gimenezovim "Profesionalcima").

Od trećih vijesti, Tico se oblogao! Idite tamo ... Zlatko je, pak, opet obećao ritam qojeg ne može slijediti, te tako kasni već drugi uzastopni tjedan od tri. Ccc, Zlatko.

Od četvrtih vijesti, sutra, u utorak 9.10. u 19h, u KIC-u (Preradovićeva 5, Zagreb) predavat ću na temu "Strip u školi" ter ste pozvani. Dođe li vas manje od pet, idemo poslije na piće. Znači, idemo sigurno na piće.party

Od petih vijesti, ne znam ... Bolje da ne mislim sad ni na što, osim na tuširanje Borovnice. Mora biti gotovo barem danas kaqo bi Tico imao teoretsqe izglede za qolor do zore.

Salud,

(mcn)

PS U qutu ekrana "Zulu"; introducing Michael Caine. Doq ovo tipqam, još nije progovorio.

PPS I Matej F. i Ivan T: brinu za moju ovisnost o Mooreu te su mi sinhrono poslali isti link na intervju s majstorom magom. Nisam ga još pročitao, ali znate da hoću te me možete preteći.

- 12:54 - Qomentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Gdje ste to dosurfali?
Q STRIP blog je čudesna web-inačica još čudesnijeg te kultnog (istoimenog da i ne spominjem) strip-časopisa kojeg (u obje inačice) uređuje Darko Macan!

Ali nitko nije otok (premda Macan tako izgleda kad pluta u moru). Q STRIP blog ne bi bio to što jest da nema, u prvom redu, dizajna i tehničke podrške Meline Mikulić, a zatim Vladimira Tadića, Roberta Solanovića, Zorana Velesa, Damjana Stanića, Manekineko, Venesa Alića, Marka Ajdarića , Zlatka Milenkovića, Ivana Travaliana i Marina Radišića!

Imate li primjedbe i dopune, možete ih ostaviti u komentarima ili poslati na q_strip (at) hi (.) t-com (.) hr ... Uvijek su dobrodošli novi priQazi, linQovi, vijesti (linkovi na vijesti), potencijalni suradnici svaQe fele.

preQopaj blog!

produQcija!
Q nije prazna teorija! Q stoji i iza ovih besplatnih i (manje-više) redovitih internet stripova:

Martina Mjesec
Mister Mačak
Sergej

sQladište!
Kako biste na svoje omiljene rubriQe mogli samo tako sQočiti i pritom
ignorirati trud svih drugih:

[Qolumbo]
Da ne davimo s pojedinačnim linQovima, kompletna arqiva dosad objavljenih Qolumba vam je ovdje.

[aQtualno]
Crtani romani šou - NATJEČAJ!
Umjesto pregleda vijesti za 6.7.
Previews za lipanj '06.
Varaždin
Previews za svibanj '06.
MaFest, dan drugi
MaFest, dan prvi
Previews za travanj '06.
Q11 - drašqalice!
Previews za ožujak '06.
Previews za siječanj '06.
Previews za prosinac '05.
Q10 - drašqalice!
Previews za studeni '05.
Kako čitati strip
Nemo

[članaQ]
MAFEST - reQapitulacija
Ivana u Manchesteru
Frantico ili Trondheim?
Čitati strip u Stockholmu
Pratt u Sieni
Osveta drveća!

[Qolumne]
oQo stripa
(Vladimir Tadić)
Knjige oQo stripa: Temelji
Beda
Konfuzija
Knjige oQo stripa: Početna stanica za BD
Knjige oQo stripa: Skupa lutka
Knjige oQo stripa: Čudo
Lovina
Intervju sa vernom ljubom
This is information
Lov
O ukusima ...
Muzara
Prevodilački blues
Dakle, hoćete da se bavite izdavaštvom?
FANatizam
Sudbonosna pitanja
Crnje misli
Turizmologija
U ime majke
Političarenje
KILL BILL Vol. 2
KILL BILL
Nemaj drugih izdavača
Reality comix
This Space For Rent
Velika strip prevara

NAJ MAD
(Damjan Stanić)
Prevođenje žednih preko vode ili Adaptiraj ovo, Bane!
Život životinja: Kme kme izdavači
Mangu ti materinu
Život životinja: Kolekcionaris Kroatikus

[crtaća dasQa]
MMM
Mirko Čolak
Emisija emocija
Damir Žitko
Frano Petruša
Milan Jovanović
Goran Sudžuka
Darko Macan
Alem Ćurin
Tonči Zonjić

[PriQazi]
Luca Enoch: Gea 15
Bonvi & Cavazzano: La Citta
Angel Sanctuary
Rene Petillon: Le prince de la BD
Rurouni Kenshin
Scott Pilgrim vs the World
Battle Angel Alita
Showcase presents: The House of Mystery Vol.1
Star Wars mange
Pipci 3
U ime ljubavi
Luca Enoch: Gea 14
Suckle
Jav 1
Craig Thompson: Good-bye, Chunky Rice
Kajgod 1
Stripoholic 7
Hip Flask: Mystery City
Endem 32
Detektiv Dante
Think Tank 2
Liberality for All
Stormwatch vol. 1-5
David Chelsea in Love
Lauffray: Prophet t.2
Perissin/Pavlovic: EL NINO
Little Lulu
FANTASTIC FOUR
Craig Thompson: CARNET DE VOYAGE
Damir Ercegović: ST-(RIP)
Stripoteka 1009
Desberg/Peral: BILLY THE CAT t. 8
Al Hirschfeld: HIRSCHFELD'S NEW YORK
Nikola Listeš: DIOKLECIJANČIĆI
Naoki Urasawa: 20th CENTURY BOYS t. 5
Dorison/Lauffray: PROPHET t. 1
Brian Walker: THE COMICS SINCE 1945
Mythic/ de Lazare/ Walthery/ Boyan: RUBINE t.5
Miguelanxo Prado: PEDRO Y EL LOBO
Darwyn Cooke:
SOLO #5

Craig Thompson: BLANKETS
De Campi & Kordey: SMOKE #1
Canales/Guarnido: BLACKSAD t. 2
Morvan/Munuera/Lerolle: NÄVIS t. 1
Grant/Garres: LOBO – CHAINED
Fraction/Dwyer: LAST OF THE INDEPENDENTS
Ted Naifeh: COURTNEY CRUMRIN AND THE COVEN OF MYSTICS
Lew Stringer: BRICKMAN BEGINS!
Howard Chaykin:
SOLO #4

AARGH! broj 5.5
Batman Begins
Del Rio/Piksi: SUPER TOŠE broj 1
Dave Gibbons: THE ORIGINALS
Yu Yagami: THOSE WHO HUNT ELVES vol. 5
Vanna Vinci: L' ALTRA PARTE
François Thomas: STAN CAIMAN
Sidney/Bom: JULIE, CLAIRE, CECILE