< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Pumpkin

Image Hosted by ImageShack.us

Linkovi

free hit counter




Image Hosted by ImageShack.us

Čitam:

Redskin

srijeda, 17.12.2008.

Nadolazeća apokalipsa ili prirodni ciklus?

Globalno zagrijavanje, slobodno mogu reći, najpopularnija je opća tema današnjice. Znanstvenici, političari i ekolozi koriste tu temu kao poligon za međusobne sukobe.

S jedne strane je Al Gore koji zastupa glasnu većinu tvrdeći kako je za predstojeće apokaliptično stanje atmosfere odgovoran čovjek. Antarktik se svake godine sve više topi i to potvrđuju mnoga znanstvena istraživanja. Nakon objave tih rezultata svjetski biolozi su počeli predviđati katastrofalne posljedice koje to otapanje može prouzročiti. Tako će, nastavi li se otapanje ovim tempom, za 10 – 20 godina izumrijeti mnoge životinjske vrste.
Također, otapanjem leda na Antarktiku podiže se razina mora zbog čega će doći do potapanja svih obalnih gradova među kojima su i New York, Los Angeles, Stockolm, Venecija, Amsterdam, pa i dugovječni, poviješću prebogati hrvatski obalni gradovi. Ne treba ni napominjati da se većina hrvatskog teritorija nalazi uz more, pa…zaključite sami. Osim toga, povećana razina slatke vode u moru uzrokovati će, kako kažu znanstvenici, poremećaje u izmjeni morskih struja pa će one jednostavno prestati cirkulirati. To će izravno utjecati na morsku floru i faunu.
Količine stakleničkih plinova koje se ispuštaju u atmosferu porasle su u posljednjih nekoliko godina za čak tri puta. To su, podsjetimo se, ugljični dioksid, metan i sumporni oksidi koji zadržavaju dio sunčeve energije i tako nam omogućavaju postojeći način života. Neobuzdanim korištenjem fosilnih goriva (ugljena, nafte, itd.) dodatno zagrijavamo već postojeći Zemljin omotač koji se podebljava i tako poremećujemo prirodnu ravnotežu koja je dosada postojala tisućama godina.
Istraživanje o povećanju stakleničkih plinova objavljeno je na stranicama američke National Academy of Sciences (www.nationline.org).
Nastavi li se ovakav negativan trend, temperatura na Zemlji bi do kraja stoljeća porasla za šest do osam stupnjeva. Predviđanja znanstvenika kažu da će usprkos tome doći do otapanja leda i poremećaja morskih struja što će dovesti do novog ledenog doba.

S druge strane nalazi se sve veći broj tzv. klimatskih skeptika, koji vjeruju u teoriju urote i namjerno širenje straha i eko-psihoze.
''Čini se da preuveličavamo pitanje globalnog zagrijavanja kao da je riječ o nečem novom. Događalo se to već u povijesti, ne jednom nego više puta, zahvaljujući glacijalnim i interglacijalnim ciklusima. Globalno zagrijavanje je, kao što je u više navrata dokazano, prirodni fenomen za kojim priroda 'poseže' po potrebi. Primjerice, kad god se količina ugljičnog dioksida u atmosferi poveća, priroda se prilagodi oslabljivanjem ozonskog omotača i raznim drugim 'mehanizmima'. Isto tako, predviđa se potpuno obnavljanje ozonskog omotača za otprilike sedamdeset godina'', kaže B. P. Radhakrishna, jedan od vodećih svjetskih geologa.

_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

Evo i mišljenja o ovoj temi voditelja višnjanske zvjezdarnice, astronoma Korada Korlevića:

''Ono sto se zna jest da klima nikad nije fiksna već djeluje u ciklusima. Čovjek je u tim ciklusima sigurno jedan od faktora. Problem između tih dviju grupa jest upravo to koliki je udio čovjeka u zagađenju Zemlje.
Nažalost, politika je ušla u cijeli taj posao i podržava samo jednu, istraživačku skupinu. Taj dio toliko skreće informacije da ćemo pravu informaciju znati tek za desetak godina.
Svakako bi trebalo taj dio zagađenja kojeg proizvodi čovjek smanjivati i ostaviti prirodne cikluse prirodi...''
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_


Koja je od ovih dviju strana u pravu pokazati će vrijeme. Na nama je da, usprkos svemu, ipak čuvamo Zemlju najbolje što znamo da bi nam još dugo, dugo ostala lijepa i zdrava. sretan

Što vi mislite o ovoj temi? Na čijoj se strani?

- 18:08 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.