< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

opis bloga
službeni blog kluba studenta povijesti umjetnosti

kspuff@gmail.com

službeni sajt kspuff-a


PUME PIŠU...
5. Berlinski bijenale
by Jelena Pašić

ljudi & PROJEKTI!!
BLOG
DIZAJN
KULTURNI KRUŽOCI
SLUŽBENI SAJT KSPUFF-a
STAKLENIK
SUBOTNJE KAVE


linkovi...

akademija art
culturenet
e flux
ff
institut za povijest umjetnosti
InZg
kiber đezva
kulturpunkt
mdc
platforma kustos
salon revolucije
SCCA
sc
stipendije
u drugom filmu
udruženje arhitekata
volonterski centar
ZaMirZINE


galerije...
g-mk
galženica
nova
VN
škuc, ljubljana

pume i to.
26.06.2008., četvrtak
izložba- Be A Happy Worker: Work to Rule!, g-mk

Wikipedia objašnjava pojam Work-To-Rule kao industrijsku akciju u kojoj radnici ne rade više od minimuma propisanog zakonom radnog mjesta te, iako i dalje slijedeći sigurnosne i druge pravilnike, kao oblik protesta usporavaju proizvodnju. Taj postupak, u lokalnom kontekstu poznat pod nazivom 'bijeli štrajk', remeti uobičajeni tijek radnog procesa njegovim znatnim usporavanjem, dok elementarno poštivanje pravilnika omogućuje mimoilaženje izravnih disciplinskih mjera.

Image Hosted by ImageShack.us

photo by Marko F. Ercegović

Izložba Be A Happy Worker: Work-to-Rule! polazi od različitih perspektiva na koncept rada i 'usporavanja' rada, dotičući se pitanja kvalitete rada i života u nekadašnjim i novim uvjetima, pitanja globalne podjele rada te kreativnih refleksija o industrijskom i postindustrijskom radu. S druge strane, izložba se dotiče nostalgije za vremenom vjere u industrijsku modernizaciju te kasnije sudbine koja je zadesila radnike i radnice nakon transformacija i propadanja tvornica u regiji. Kroz radove umjetnika iz šire regije izložba propituje i političke i društvene aspekte aktualnih pretvorbi i privatizacije u doba divljeg kapitalizma u istočnoj Europi, glorifikacije Zapada kao raja poduzetničkih mogućnosti ali i općenitih, no i dalje aktualnih, pitanja rodne podjele rada, nevidljivosti 'ženskog' rada te danas sve zamršenijeg odnosa rada i dokolice. Nastojeći mapirati neke od različitih perspektiva i umjetničkih strategija bavljenja ovom kompleksnom temom iz perspektive 'Nove Europe', Work-To-Rule upućuje na reflektiranje o nedavnoj 'prošlosti' rada, te nizu aspekata transformacije nekadašnjih radnih uvjeta s jedne i šire društvene problematike koja okružuje pitanje nematerijalnog rada današnjice s druge strane.

više info g-mk
- 23:40 - reci kaj misliš - printaj za uspomenu - #
10.06.2008., utorak
Nagrada Radoslav Putar - Finale 2008!

Nagradu Radoslav Putar za mlade likovne stvaraoce ustanovio je prije šest godina zagrebački Institut za suvremenu umjetnost u suradnji sa partnerima iz inozemstva, Foundation for Civil Society, Trust for Mutual Understanding i SCCA Slovačka. Nagrada je namijenjena mladim likovnim umjetnicima do 35 godina starosti. Nagrada se dodjeljuje za umjetnička djela realizirana u posljednje dvije godine.

Image Hosted by ImageShack.us


Nagrada nosi ime Radoslava Putara, istaknutog povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa koji je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad važan je i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je njegov rad bio herojski, a sasvim pouzdano možemo ustvrditi da njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.

Do sada je dodijeljeno pet Nagrada Radoslav Putar: Tanji Dabo (2002), Niki Radić (2003), Igoru Eškinji (2004), Antunu Božičeviću (2005), Tini Gverović (2006) i Vedranu Perkovu (2007).

Ovogodišnji finalisti su Kristina Lenard, Tanja Perišić, Marko Tadić i Tanja Vujasinović.

Članovi Stručnog odbora 2008. su:

Tevž Logar, Galerija ŠKUC, Ljubljana
Vedran Perkov, dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2007.
Evelina Turković, umjetnička kritičarka i urednica na Hrvatskom radiju, Zagreb
Marina Viculin, viša kustosica u Galeriji Klovićevi dvori, Zagreb
Jadranka Vinterhalter, muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb

Dobitnik Nagrade je Marko Tadić (podsjećamo da su dvoje finalista ovogodišnje Nagrade - Kristina Lenard i Marko Tadić - samostalno izlagali u Galeriji Galženica 2007.)

Dobitnik Nagrade bit će nagrađen šestotjednim boravkom u New Yorku u jesen ove godine i samostalnom izložbom u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu početkom 2008. godine.

Nagrada Radoslav Putar suosnivač je i član međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artists Awards) i Center for Exchange in Visual Arts.

http://www.nagradaputar.scca.hr
- 23:00 - reci kaj misliš - printaj za uspomenu - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>