...in patria sua

16.11.2021., utorak

Spletnje oko spletke

Jednom davno, u svom tajnom laboratoriju, zli Gargamel kuhao je čarobni napitak koji je trebao posve pomutiti razum Papa Štrumfu. U tamnu smjesu koja je prijeteći krčkala trebalo je dodati samo još dva sastojka - komadić nokta s lijevog nožnog palca Donalda Trumpa i jednu vlas Franje Tuđmana koja mu je ispala istog dana kad je na salveti skicirao podjelu BiH.
- Savršeno! Štrumfovi će biti moji! - hihotao se zli čarobnjak nad otrovnim parama koje su se izdigle uvis kad su se u kotlu našla zadnja dva sastojka.
Sad je još samo trebalo smjestiti bočicu na pravo mjesto. Od svojih doušnika Gargamel je doznao da štrumfovi povremeno zalaze drpati hranu i piće u tajni klub u Zagrebu u Slovenskoj deset te je odlučio da će im upravo tamo podmetnuti bočicu. Dovoljno očito da ju štrumfovi odmah uoče i odnesu Papa Štrumfu, a opet dovoljno sakrivenu da ju ljudi ni ne primijete.
Plan je bio jednostavan. Azriel, s bočicom pod vratom i strahom u kostima, trebao je mijaukati pred vratima dok ga ne puste unutra ili, ako to ne upali, jednostavno projuriti kroz noge ljudima koji budu ulazili. Gargamel je pak iz svog skrovišta sve trebao pratiti preko čarobne kristalne kugle te, bude li potrebe, izderati se na nesposobnog mačka. Jednom kad se nađe unutra, Azriel samo treba naći nekakav slabo uočljiv kutak, stražnjom nogom otkinuti vezicu koja mu drži bočicu oko vrata tako da bočica padne u kut te potom što brže šmugnuti van. Ostatak će posla odraditi štrumfovi, a Gargamel će se veseliti kao nikad u životu.
Došao je i taj sudbonosni dan. Azriel je s bočicom privezanom ispod vrata već čekao pred vratima i povremeno ispustio nekakav zvuk nalik mjauku. Međutim, vrata dugo nitko nije otvarao pa je mačak konačno zaspao pred vratima, baš kao i njegov gazda nad kristalnom kuglom.
A onda su nahrupili.
- Gle, nekakva mačketina je pred vratima.
- Što joj je to pod vratom?
- Nekakva bočica.
- Stvarno!? Pa to je mačka, a ne bernardinac! Ajmo vidjeti što je unutra. A i šteta da se baci.
Dok je krupan čovjek u odijelu kravati lakomo ispijao njegov pomno pripravljen napitak, Gargamel je očajno zurio u kristalnu kuglu.
- Neeeeee! Mrzim te političare! Uvijek mi sve upropaste! Azriel! Ti glupa mačketino! Goni se odmah kući da se ne derem bezveze u staklenu kuglu!
Iako je to Gargamelu bila slaba utjeha, napitak je djelovao savršeno. Onaj krupni političar nije se smirio niti godinu dana kasnije.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.