...in patria sua

12.04.2020., nedjelja

Dvije aktualne crtice nevezane za Uskrs

Bio jednom jedan zid. Na zid su bila naslonjena nekakva stakla, a na staklima je spavala mačka. Pokraj stakala je stajalo nekoliko ljudi. Jedan od njih u nekom se času zagledao u ta stakla i odmah potom povikao:
- Ruši se!
- Ma ništa se ne ruši. - odvrati mu jedan od preostalih.
- Brzo! - vikne opet ovaj prvi.
U tom trenu svi osim jednoga poskakali su k staklima i pridržali ih u zadnji čas prije nego što su se zajedno s mačkom stropoštala na ljude i pod. Nakon toga su, jedno po jedno, svako staklo malo odmaknuli od zida, tako da se ne dogodi opet to da rep usnule mačke može sve prevrnuti.
- Jesam vam rekao da se ništa ne ruši. - reče onaj koji nije skočio pridržati stakla.
Mačka je u tom trenutku već davno bila vani.

***

Bila jednom jedna brana. S jedne strane brane bilo je poveće umjetno jezero, a s druge je bila dolina s nekoliko sela. Jednog dana netko iz sela primijetio je da na jednom mjestu iz brane kaplje voda i brzo otišao da to javi nadležnima.
- Ma nije to ništa. - odgovorili su mu.
Nekoliko dana poslije, isti taj vidjelac opet je došetao do brane i našao da sad voda curi dovoljno brzo da se bez puno čekanja može napuniti čaša.
- Ma nije to ništa. - odgovorili su mu opet nadležni kad im je javio novosti.
Još nekoliko dana poslije, isti taj vidjelac našao je da kroz branu curi mali potočić. Odmah je odjurio do istih onih nadležnih, ali odgovor je opet bio isti:
- Ma nije to ništa.
Vidjelac nije bio osobito zadovoljan odgovorom pa je, umjesto svojoj kući, otišao do kuća ljudi koje je poznavao i javio im da brana popušta i da je pitanja sata kad će cijelo jezero provaliti van i potopiti dolinu. Oni su isto javili drugima i kroz idući dan sela su se ispraznila.
Potom je brana zbilja popustila i jezero je poplavilo dolinu.
- Ma nije to ništa. - izjavio je jedan od nadležnih pred kamerama, vidno se preznojavajući.



Usput budi rečeno, želim svima sretan Uskrs i da blagdanske dane provedu doma sa svojim najmilijima!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.