...in patria sua

17.12.2019., utorak

O-čuvanje

Grupica ratara radila je na polju i uznemireno pogledavala i osluškivala nebo. Spremalo se nevrijeme i trebalo se skloniti. U nekom času začula se mukla grmljavina i ratari su se zajedno s alatom odmah povukli u malu poluotvorenu kolibu kraj polja. S kišom se može, ali biti na otvorenom dok Gromovnik bjesni po nebesima znači zazivati smrt.
Ako netko baš mora biti vani za oluje, postoji jedan mali trik. Oni koji sa sobom nose kudjenku bit će pošteđeni udara groma. Kudjenka se pravi od kudelje i mladih jasenovih grančica, ubranih za prvog punog mjeseca iza proljetne ravnodnevnice. Grančice se, uz zaziv Gromovniku, moraju potrgati na komadiće od po pola pedlja, a zatim se zajedno s kudeljom pletu u malu čovjekoliku figuricu koja će svog nosioca štititi od groma. Moć kudjenke ovisi o nizu stvari, od toga jesu li ubrane prave grančice u pravo vrijeme i na pravi način, preko toga jesu li spletene na pravi način, pa do toga kako se kudjenka nosi. Nije isto čuva li se u džepu kao kakva čačkarija, ili u ruci, tako da ju Gromovnik može vidjeti i poštedjeti čovjeka svog bijesa. Zbog toga ljudi obično ne prave sami kudjenku, nego to rade žreci, koji znaju što i kako treba.
No vratimo se ratarima. Oni i dalje sjede u kolibici i ustrašeno čekaju da oluja prvo počne pa prođe. U nekom času jedan od njih primijeti da mu je putem negdje ispao nož.
- Moram ga naći. Kiša će mi ga zabiti u zemlju i ostat ću bez njega - reče i odjuri. Ostali ostadoše sjediti bez riječi.
Nekoliko trenutaka kasnije grupu potrese silan udar groma. Nakon što su se svi uvjerili da su i dalje živi, počeli su se pitati što se dogodilo s onim koji je otišao tražiti nož. Naposljetku jedan od ratara odluči sâm pogledati. Držeći u ruci kudjenku, izađe iz kolibice, ogleda se oko sebe i, ne vidjevši ništa, krene prema polju. Nakon stotinjak koraka naiđe na tijelo zgrčeno u visokoj travi, s nožem u jednoj ruci i kudjenkom u drugoj. Prevladavši strah od svježe smrti, iščupa kudjenku iz ruke mrtvaca i baci ju što dalje. Potom se brzo vrati u kolibu.
- Ubio ga je grom. Nije imao kudjenku sa sobom.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.