...in patria sua
12.08.2006., subota
|
Skoro svaki dan u novinama se pojavi neko istraživanje(tj. njegovi rezultati) tipa: kava poboljšava pamćenje, češnjak produžuje život, crno vino smanjuje opasnost od infarkta itd. Njih više gotovo nitko ne uzima za ozbiljno zbog zasićenja apetita publike za takvim naslovima. A sad da objasnim zašto to ne bi trebao biti jedini razlog da na slične vijesti ne reagiramo. 1. U pitanju su uglavnom statistička istraživanja. Uzme se određen broj ispitanika kojima se kroz neko vrijeme(katkad i po desetljeće) prate određene navike i neki aspekti zdravstvenog stanja. Rezultati daju tek pozitivne ili negativne korelacije između nekih pojava i prehrambenih navika(npr. veza između konzumacije alkohola i pojave raka) dok se o stvarnim uzrocima ne doznaje ništa. Zato takva istraživanja mogu nešto značiti samo za veće organizacije poput zdravstva ili farmaceutskih tvrtki. 2. To što će nešto smanjiti rizik od raka za npr. 10% ne znači da će netko imati deset posto manje šanse za rak nego da toliko manje ljudi dobiva rak. Isto vrijedi za one prirodne reklame za raznorazne kreme i što sve ne. 3. Kad se sakupi dovoljan broj takvih istraživanja na hrpu, ispada da moramo jesti svega pomalo da bismo živjeli zdravije, a to znamo još od osnovne škole. Ne kažem da su ta istraživanja glupa jer neka od njih daju i konkretne rezultate poput novih spojeva ili novih primjena starih. Ipak, ono što dođe do medija nema više nikakve veze sa znanošću i služi samo za popunjavanje rubrika i dokolicu ljudi bez velikih egzistencijalnih problema. |

