17.07.2008., četvrtak

Pekinške impresije

Vlado sa njegove 3 slike naslikane u Pekingu! Vlado Franjević se upravo vratio iz Pekinga gdje je sudjelovao na 3. međunarodnom bijenalu likovne umjetnosti sa radom naslovljenim „29 pozicija“ a na temu „Boje i olimpijada“ .

Umjetnik se osjeća i razumije počašćenim biti jedan od sudionika likovne smotre ovakvog formata,te jedinim predstavnikom liechtensteinske likovne scene. Hrvatsku su scenu na istoj manifestaciji predstavljali: Ivana Franke, Josip Trostmann, Lina Franko, Dubravka Lošić

Svakako je zanimljiv podatak i taj da su Dubravka Lošić i Vlado pohađali zajedno Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu i da su se nakon jednog jako dugog vremena i opet sreli uživo – u Pekingu!

U svezi nastupa hrvatskih umjetnika je zanimljivo dodati i da, iako su bili sufinacirani od strane Ministarstva za kulturu RH-e, najviše predstavničko tijelo Hrvatske u Pekingu nije pridalo valjda nikakve pažnje istim umjetnicima. A to je jedan u nizu dokaza koliko se u Hrvatskoj cijeni kreativnost i umjetnost.

Organizacijski komitet Bijenala poslao je pozivnice za sudjelovanje na izložbi u više od 100 zemalja i dobio skoro pa deset tisuća priloga iz cijelog svijeta. Na kraju je za izložbu odabrano više od 700 umjetničkih djela koja su izrađena od 600 umjetnika iz 81 zemlje. Izlošci su predstavljeni u prostorima dviju najvažnijih kineskih umjetničkih institucija: Kineski nacionalni umjetnički Muzej i Centralna Akademija likovnih umjetnosti. Simultano sa ovima dvjema izložbama specifično se težište bacilo na jednoj posebnoj izložbi na umjetnost Velike Britanije, Norveške, Mongolije, Meksika te na međunarodnu izložbu grafike. A održao se i simpozij sa nacionalnim i internacionalnim referentima.

Svi umjetnici sudionici iz stranih zemalja koji su došli i osobno sudjelovati na Bijenalu bili su smješteni u „Peking hotelu“ u samom centru grada tako da su imali priliku izmjeniti iskustva i upoznati se barem u vrijeme kad su se skupljali za obrocima ili u večernjim satima, a što je za daljnji razvoj izmjena iskustava i izgradnji umreženog djelovanja bilo od enormnog značenja.

Domaćini su se trudili gostima iz cijelog svijeta prirediti što zanimljiviji i bogatiji program. Između ostalog bio je organiziran posjet monumentalnom Kineskom zidu i Zabranjenom gradu.

Velik broj nazočnih umjetnika obišao je u svojem vlastitom aranžmanu najpoznatije umjetničko središte grada zvano Okrug 798

Jer je Vlado bio u Pekingu već dva dana prije otvaranja samog Bijenala, bio je ugošćen kod galeristice Lucy Han. Ista ga je odvodila u ateljee mnogih domaćih umjetnika u jednom predgrađu Pekinga, udaljenog nekih 15 km od središta grada. To Franjević smatra kao jednu posebnu vrstu ukupnog duhovnog, kulturnog i kreativnog obogaćenja.
Ogromna količina i akumulacija pozitivne i kreativne energije u tom predgrađu djelovala je na Vladu Franjevića tako da je u ateljeu svojeg novog prijatelja slikara Zhang Luna na veliko zaprepašćenje prisutnih u jednom danu kvalitetno oslikao tri platna.

U Liechtensteinu se Franjevićev nastup u Kini bogato popratio u dnevnom tisku. Kako je to u Hrvatskoj, ne zna se! rolleyes

Da podsjetimo, Franjević će predstavljati Kneževinu Liechtenstein i na slijedećoj likovnoj smotri u kolovozu u Pekingu. Radi se o izložbi Olympia Fine Arts 2008!

I na kraju, u moje osobno ime i u ime Vlade Franjevića zahvaljujem se gospodinu Nenadu Bachu za medijsku potporu na stranicama Hrvatske svjetske mreže te gospodinu Stjepanu Katicu , voditelju i uredniku internet portala AKADEMIJA-ART.

- 20:49 - Komentari (8) - Isprintaj - #