Brainstorming sesija – Petar (BGO), Stjepan i Tomislav

20 prosinac 2016

Nakon odrađenog istraživačkog dijela koji je uključivao dubinske intervjue s polaznicima fitnes centra BGO, etnografska istraživanja konkurencije (Vita Underground, Core Gym), antropološke istraživačke metode tokom i nakon treninga u BGO, analizu rezultata dobivenih iz anketnih upitnika starih polaznika (2014.) i sažimanje trendova u fitnes industriji sjeli smo s voditeljem fitnes centra BGO Petrom Jurinom kako bismo odradili brainstorming sesiju.



Prvotno smo dogovorili elemente koji će biti uključeni u sesiju. Elemente smo temeljem istraživačkog procesa podijelili na: a) Cijenu s parkingom, b) Odnos s trenerom & Info pult, c) Rekviziti, d) Dojam čistoće u centru, e) Intenzitet treninga, f) Organizacija treninga, g) Savjetodavna uloga i h) Dostupnost termina.

Zatim su elementi raspisani na bijelu ploču i ostavljeno je prostora kako bi za svaki element mogli zalijepiti što više ideja pomoću poste it-a.
Uslijedio je 15 minutni proces sažimanja ideja (svaki od sudionika za sebe) nakon čega su ideje zalijepljene na ploču i potom je uslijedila diskusija.

Kod cijene s parkingom diskusijom je uočeno da je cijena treninga koju nudi BGO, s obzirom na stanje svlačionica, previsoka, te je najistaknutija ideja bila ponuditi vlasniku paviljona 50:50 udio u svlačionice, dok su neke od ideja još bile da se iznos uložen u poboljšanje svlačionica prebije s iznosom mjesečnog najma.

Kod elementa „odnos s trenerom & info pult glavna je ideja bila jasno artikulirati i bilježiti ciljeve polaznika, odnosno poboljšati komunikaciju na relaciji trener – polaznik kako bi se ciljevi jasno definirali i bilježili, a shodno tome modificirao intenzitet treninga i opterećenje s kojim polaznici rade. Predloženi su stroži odnosi na relaciji trener – polaznik kako bi se naglasilo dosezanje postavljenih ciljeva. Predložena je i jača komunikacija između trenera i info pulta u svrhu ažuriranja informacija o ciljevima polaznika s obzirom da se treneri rotiraju i ne mogu svi pamtiti sve polaznike. Predloženi su i dodatni materijali za polaznike koje bi dobili na info pultu u obliku obrazaca za analizu prehrambenih navika polaznika. Nastavno, predlaže se razviti nekoliko osnovnih tipova prehrana (za povećanje mišićne mase, za mršavljenje i sl.) kako bi ih polaznici mogli uklopiti u svoje ciljeve. Sve prethodno navedeno predlaže se uklopiti u jedan info fascikl s osnovnim informacijama o tipovima treninga, uvjetima korištenja usluga fitnes centra, prehranom, praćenjem napretka, savjetodavnim segmentima i sl. Kao najveći doprinos predloženo je metričko praćenje napretka polaznika u obliku „Basic Gym One Lab-a“ gdje bi polaznici u mjernim jedinicama mogli pratiti napredak u smislu kilograma, centimetara kao i sam vizualan napredak. Na info pultu su predložene i vizualne preinake u obliku motivacijskih poruka za polaznike, kako na samom pultu, tako i na podu oko pulta i ulaza u BGO.

Element koji uključuje rekvizite potaknuo je neke kvalitetne ideje. Prvenstveno, predlaže se neka vrsta sredstva za čišćenje kako bi rekviziti bili dezinficirani. Možda bi bilo dobro uvesti dodatno uže, s obzirom da se radi o velikom prostoru, a velik broj grupa uzrokuje nedostatak nekih rekvizita. Predloženo je estetski i vizualno na „cool“ način osmisliti parkirno mjesto za girje po uzoru na jednu inozemnu teretanu. Ulaz u teretanu obojan je trenutno u plavo, što odstupa od BGO standardnih boja, te se predlaže ulaz prilagoditi vizualima BGO-a i nacrtati logo s upečatljivom porukom dobrodošlice na plohu iznad ulaznog prolaza. Kao dodatna vrijednost u sklopu centra potiče se razmisliti o uvođenju bidona vode. Predloženo je i vizualno rješenje zelene površine uz pult, koja je estetski i vizualno loša, a sama površina potpuno neiskorištena. Neki od prijedloga bili su sponzorirani transparenti, pri čemu bi oglašivački prostor bio na neprozirnoj ceradi te možda neki motivacijski plakati, kao i reklame na prozorima paviljona. Kao jednostavno, a korisno rješenje vezano za rekvizite predloženo je slaganje rekvizita prije treninga ovisno o broju stanica na treningu (pomoglo bi u organizaciji također). Također, jedno od idejnih rješenja je uvođenje posebne zone za zagrijavanje u sklopu fitnes centra, a dubljom diskusijom predložena je staza za trčanje od svlačionice do ulaza u BGO. Muzika u BGO mogla bi biti više u dance ritmu, a pomoglo bi sastavljanje playlista.

Kod dojma čistoće prostora, predložen je također dezinfekcijski sprej, kao i kod korištenja rekvizita. Zeleni tepih na koji se žalio veći broj polaznika predlaže se zamijeniti crnom gumom, koju je higijenski lakše održavati.

Što se tiče intenziteta treninga koji je od strane nekoliko polaznika bio kritiziran kao „preblag“ predlaže se na ploču uz vježbe staviti preporučene težine (umjereni intenzitet) za rekvizite s kojima se vježba te bi na taj način oni koji žele intenzivniji trening jednostavno trebali povećati težinu s obzirom na onu koja stoji na ploči. Jedan od prijedloga uključuje i završetak treninga 15 minuta prije početka idućeg, kako bi u tih 15 minuta bila ponuđena opcija „finisher“ ili „Challange“ za sve one koji osjećaju da imaju još snage za dodatni napor. Kod treninga izdržljivosti preporuča se povećati trajanje izvođenja vježbe s 40 sekundi na 60 sekundi kao i ubacivanje dodatnog (trećeg) kruga.

Kod organizacije treninga prijedlog je poraditi na komunikaciji trener – info pult kako bi trener prije samog treninga dobio ažurne podatke o polaznicima koji dolaze na termin i sukladno polaznicima posložio stanice kako bi intenzitet bio prilagođen polaznicima koji dolaze. Unutar samog treninga treneri bi se trebao aktivnije angažirati na način da uloži više vremena promatrajući izvođenje vježbi kod svakog od polaznika, kako bi unutar samog treninga pomogao kod potencijalnih modifikacija oko težina rekvizita. Prilikom svakog treninga predlaže se polaznike – početnike obilježiti diskretnim narukvicama (da se razlikuju od ostalih polaznika) kako bi treneri posebno mogli pratiti njihovo izvođenje vježbi i pomoći im ukoliko uoče nepravilnosti kod vježbanja.

Kod elemenata savjetodavne uloge predlaže se u sklopu web stranice otvoriti posebnu zonu, poput intraneta za postavljanje pitanja, razmjenu iskustava i sl. Također, na webu bi polaznicima mogli pomoći video materijali koji bi ukratko prezentirali trening koji se taj dan izvodi. Predlaže se organizirati „fit test“ u svrhu testiranja trenutnih sposobnosti kako bi polaznici mogli samostalno odrediti težinu rekvizita i određivati intenzitet vježbanja. Predlaže se praćenje napretka kroz aplikaciju (povezano s BGO Lab-om). Praćenje je periodično, svaka dva tjedna se predlaže ažurirati podatke. Kao dodatna potpora BGO Labu predlaže se održati testiranje netolerancije na hranu, kako bi se s popisa plana prehrane za svakog polaznika uklonile adresirane namirnice s testiranja. Time bi planovi prehrane dobile na većem značaju, a i metrika bi uz pridržavanje prehrane i prilagođavanje intenziteta vizualno kroz aplikaciju dala konkretne brojke vezane uz napredak (kile, centimetri, fotografije). Predložen je besplatan e-book za sve polaznike koji uključuje raspisivanje osnovnih savjeta, treninga, prehrane i motivacije. Kao prijedlog približavanja korisnicima, preporuča se detaljno praćenje ciljeva polaznika i shodno tome informiranje (putem facea, e-maila) o potencijalno zanimljivim radionicama u sklopu BGO centra.

Što se dostupnosti treninga tiče, predloženo je kvalitativno i kvantitativno ispitati potrebu za otvaranje dodatnih termina na većem uzorku. Neki od prijedloga su termini u 10:00 ili 11:00 radnim danima.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.