PLANINARIM S ALPOM

23 studeni 2015

PLANINARIM S FRANCOVKOM



Prije odlaska u planinu svaki planinar ili rekreativac mora imati potrebno znanje o kretanju, boravku i ponašanju u planinama.

Isto tako svaki planinar mora poštivati Kodeks planinarske etike, nepisana pravila ponašanja među posjetiteljima planina.

Što će od opreme planinar ponijeti sa sobom ovisi o tome da li je početnik ili se radi o iskusnom planinaru. Isto tako što će od opće opreme ponijeti sa sobom ovisi o planini, vremenskim prilikama i trajanju puta.

Ukoliko planinari idu na jednodnevni izlet u bližu okolicu, moraju se prikladno odijenuti i obuti. Od opreme bit će im dovoljan mali ruksak s rezervnom preobukom, hranom, pićem i prvom pomoći, dok veći izleti u udaljenije predjele zahtijevaju da se bolje opreme.

Odlazak u planine sa sobom nosi i određene rizike i opasnosti, kao što su poskliznuće ili pad, pothlađenje, iscrpljenost, zmijski ugrizi, visinska bolest, udar groma itd.

Mnogi planinari, a to se posebno odnosi na planinare rekreativce, premalo vremena posvećuju prevenciji ozljeda.

Svaki savjesni planinar svakodnevno bi trebao provoditi tjelovježbe i na taj način prevenirati moguće ozljede, prvenstveno istegnuće gležnja kao jednu od najčešćih povreda.

Pokliznuće i padovi su uzrok najvećeg broja nesreća koje se događaju na planinarenju.

Svaki planinar mora puno pažnje posvetiti sprečavanju nesreća. Ukoliko osjeti znakove umora i iscrpljenosti, mora se odmoriti. Osjeća li se iscrpljeno i poslije dužeg odmora, poželjno je da odustane od planinarenja.

Iscrpljenost u kombinaciji sa pothlađenošću opasno se približava kritičnom stanju čovjeka.

Dođe li do ozlijede, unatoč velikoj pažnji, dužnost svakog planinara je da ozlijeđenom ili bolesnom pruži pomoć na licu mjesta, prije dolaska liječnika, u skladu sa svojim znanjem, iskustvom i mogućnostima.

Kod planinara su najčesti prijelomi kostiju i uganuća, krvarenja, smrzotine, pothlađivanja, zmijski ugrizi/rijetko/, krpelji, itd.

U tim situacijama bilo bi poželjno da svaki planinar ima kod sebe, osim uobičajne opreme u prvoj pomoći i Alpu francovku kako to čini većina čeških i slovačkih planinara i rekreativaca.

Alpa francovka, alkoholni biljni tonik, osvojila je njihova srca, zbog njezine višestruke primjene u svakodnevnom životu i drugim okolnostima, pa i u planinama.

Njezinu višestruku primjenu i znanstveno dokazano djelovanje omogućuje joj upravo njezin sadržaj, ulje iz četrnaest biljaka i mentol.

Tako se najčešće koristi kod:
-hematoma, iščašenja i kontuzija ( utrljajti u kožu u pogođenim područjima, a kod išćašenja i uganuća i imobilizirati),
-upale mišića, ukočenosti vrata, grčeva, bolova u leđima (utrljajti u kožu u pogođenim područjima),
-kod bolova u križima, kukovima i koljenima /gazu s francovkom staviti na bolno mjesto, prekriti najlonom i omotati ručnikom/,
-za ublažavanje bolova i nelagoda kod reumatskih artritisa i mišićnog reumatizma,
-za refleksu masažu u slučaju reumatskih bolova u mišićima,
-za masažu prije planinarenja i nakon fizičkog napora i iscrpljenosti od planinarenja
-kod glavobolje 1-3 puta na dan utrljati se na zatiljak, vrat i slijepoočnice, u slučaju velike boli koristiti oblog,
-prehlade, globolje, kašlja - stavite nekoliko kapi francovke u mlaku vodu i ispirati grlo ili 1-3 puta na dan utrljati se na zatiljak, vrat i slijepoočnice ili na kocku šećera nakapati malo francovke i to što duže držati u ustima,
-kod zubobolje-nakapati nekoliko kapi na vatu i staviti na bolni zub,
-želudčanih tegoba, mučnine ili drugih nelagoda- nakapati nekoliko kapi na kocku šećera i držati što dulje u ustima i progutati,
-protiv grlobolje ili kašalja-staviti par kapi francovke na kocku šećera i držati što duže u ustima i progutati,
-upale uha (namočiti mali smotuljak francovke i iscijediti u uho, a nakon toga u uho staviti smotuljak suhe vate i zamotati uho maramom),
-pothlađenosti (izmasirati se francovkom i dobro se utopliti, piti tople napitke),
-za dezinfekciju malih ogrebotina i rana (koristiti sterilnu gazu),
-za higijensku dezinfekciju ruku u svim prigodama (razrijediti francovku s vodom)
-uboda krpelja-prije vađenja krpelja nakapati nekoliko kapi francovke direktno na njega,
-za tijesne cipele /gojzerice/-ako žulja cipela ili gojzerica, namazati ih iznutra francovkom
-itd.

Alpu francovku potražite u svim bolje opremljenim biljnim ljekarnama, specijaliziranim trgovinama i ljekarnama.

ALPA FRANCOVKA JE PRIJATELJ SVAKOG PLANINARA, REKREATIVCA I ŠETAČA!

duja.hr

Oznake: planinar, rekreativac, planina, ozlijede, iščašenja, hematom, kontuzije, upala mišića, artritis, glavobolja, zubobolja, masaža, želudčane tegobe, globolja, pothlađenost, krpelj, dezinfekcija, tijesne cipele

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.