SUNCE KAO IZVOR ZDRAVLJA

16 studeni 2015

Ljeto je vrijeme kada većina nas odlazi na odmor u planine, na more ili na selo. Okupani suncem provodimo vrijeme s najmilijima.
Smireni smo i opušteni. Sunčevo svijetlo je jedan od glavnih prirodnih aktivatora proizvodnje serotonina „hormona sreće“. Kada je u ravnoteži, daje nam osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti i smirenosti. Nedostatak svijetla usporava i smanjuje njegovo lučenje te nas čini depresivnima.
Isto tako sunčano i toplo vrijeme "besplatno" puni naše zalihe vitamina D u organizmu. Cijeli niz modernih znanstvenih otkrića pokazuje da je vitamin D odlučujući za naše zdravlje. Hormonalna ravnoteža ima utjecaj na sve procese u tijelu, a zavisna je o dovoljnoj količini vitamina D.
Veliki broj bolesti kao što su rak, dijabetes, multipla skleroza, depresija, neplodnost i mnoge druge, mogu biti uzrokovane upravo nedostatkom ovog vitamina.
Ljeto je sada daleko iza nas. Ipak iskoristite svaki slododni trenutak za obavljenje aktivnosti na otvorenom kao što su šetnja, trčanje, planinarenje,... Dnevno svijetlo, makar bilo zaklonjeno oblacima, nagradit će vas još uvijek manjom količinom vitamina D, a vaše tijelo će aktivirati proizvodnju serotina.ALPA

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.