Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Veliki vojskovođe

Uvod

Kao uvod u osobnost i kvalitete generala Roberta E. Leea, a u cilju odgovora na glavno pitanje: Koje je kvalitete vođenja pokazao kojima je zaslužio svoje posebno mjesto u povijesti, potrebno je napraviti kratak sažetak njegova života i vojne karijere.

Djetinjstvo, odrastanje i školovanje

Robert Edward Lee rođen je 19. veljače 1807. godine u Stratfordu, Virginia. Njegov otac Henry Lee bio je konjanički časnik, heroj Američke revolucije i blizak prijatelj Georgea Washingtona. Mladog Roberta uglavnom je odgajala njegova majka Ann Hill Carter Lee, koja ga je i naučila strpljenju, samokontroli i disciplini. Kao dječak upoznao je i prihvatio vjerske kršćanske principe, a odrastao je s velikom ljubavlju prema ladanjskom načinu života i svojoj rodnoj državi Virginiji, kojoj je ostao vjeran do kraja života. Bio je vrlo ozbiljan dječak te je puno vremena provodio u očevoj knjižnici čitajući knjige. Kada je njegov otac prokockao veću količinu obiteljskog novca i potom umro 1818. godine, to je još više potaklo i osnažilo želju mladog Roberta da uspije u životu.
Godine 1825. Robert E. Lee primljen je na Vojnu akademiju Sjedinjenih država West Point i već tada kolege kadeti dive se njegovoj oštroumnosti, trudu i ljubavi prema vojničkom pozivu. Akademiju završava s vrlo visokim ocjenama kao drugi u naraštaju, a još sjajnije je to što tijekom cijelog školovanja nikad nije dobio slabu ocjenu.

Službovanje nakon završene škole

Nakon završetka školovanja Lee, kao i većina najboljih kadeta, dobiva razmještaj u inženjerijsku postrojbu u činu poručnika ( second lieutenant ). Iako je tada imao samo dvadeset i jednu godinu već sudjeluje u raznim projektima i konstruiranjima vojnih baza, luka i utvrda. Sedamnaest je mjeseci služio u utvrdi Fort Pulaski na otoku Cockspur, Georgia. Godine 1831. premješten je u utvrdu Fort Mouroe, Virginia, kao savjetnik za inženjeriju. Tu se oženio s Mary Ann Randolph Curtis, praunukom Georga Washingtona. Od 1834. – 1837. godine Lee službuje u Washingtonu u uredu načelnika inženjerije kao pomoćnik, pa tako 1835. godine sudjeluje u razgraničenju država Ohio i Michigan. Godine 1837. iako u činu natporučnika ( first lieutenant ) dobiva važnu zadaću nadgledanja inženjerijskih radova na izgradnji luke St. Louis i u gornjim tokovima rijeka Mississippi i Missouri. Zbog kvalitete kojom su radovi završeni Lee je promaknut u čin satnika ( captain ) i 1841. godine premješten je u utvrdu Hamilton u luci New York gdje preuzima izgradnju utvrda.


Post je objavljen 25.10.2004. u 20:20 sati.