Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Nešto o ratnom brodovlju Alandije

Razarač – alandski razarač bojni je brod namjenjen za borbu s protivničkim brodovima. Temeljno naoružanje alandskog razarača je okovani kljun kojim razarač snagom udara nanosi oštećenje protivničkom brodu, dva velika katapulta koji mogu izbacivati kamenje ili zapaljivu smjesu čija je namjena izazvati požar na protivničkom brodu, drveni kaštel (kula) s kojeg osam strijelaca naoružanih lukom i strijelama pogađa protivničke mornare, istodobno zaštićeni od protivničkih strijela upućenih s protivničkih brodova
(strijele mogu biti i zapaljive). Taktika alandskih mornara na razaraču je voditi borbu udarom, vatrom, kamenjem i strijelama, mornari i ratnici ne prelaze na protivnički brod.

Krstarica – alandska krstarica bojni je brod namjenjen za borbu s protivničkim brodovima na daljinu i za blisku borbu. Puno je veći i pokretljiviji od razarača, nema udarni kljun, ali mu je pramac okovan i služi mu za lomljenje vesala protivničkog broda kada mu dolazi čelom u pramac ili čelom u krmu, a s namjerom narušavanja mogućnosti manevriranja protivničkog broda. Ima četiri katapulta, četiri kaštela i četiri leteća mosta s kukama. Pored mornara i ratnika iz posade, u potpalublju ima prostora za ukrcaj četrdeset ratnika koji preko letećih mostova prelaze na protivnički brod s namjerom zauzimanja istog nanošenjem gubitaka u živoj sili na protivničkom brodu. Za razliku od dvojedrenog razrača, krstarica ima tri jedra i dva manja pomoćna (krmeno i pramčano kojima manevrira tijekom bliske borbe s protivničkim brodom).

Alandska galija – najveći je ratni brod onog vremena i ima tri palube na kat. Na najnižoj (donjoj) palubi (koja je u visini s gornjim palubama ratnih brodova tipa razarača) nalaze se otvori za izbacivanje letećih mostova i ratnici za prelazak na protivnički brod. Na srednjoj palubi nalaze se strijelci s otvorima za gađanje cijelom dužinom galije i streličarski katapulti s velikim i teškim strijelama. Ova paluba nadvisuje protivnički brod i strijelci ga imaju „kao na dlanu“ tako da kiše strijela stvarno zapljuskuju posadu protivničkog broda. Najviša treća paluba zaštićena je cijelom dužinom bokova galije drvenim palisadama, a na palubi se nalaze kameni i vatreni katapulti, strijelci su u košarama na četiri stupa koji nose jedra, a temeljna im je namjena borba s eventualnim protivničkim galijama ili brodovima koji nadvisuju mogućnost lansiranja letećih mostova s krstarica.

Dakle, zaključak: nema topova, nema raketa niti bilo kojeg drugog vatrenog oružja! Samo lukovi strijele, mačevi, koplja, kameni, vatreni i streličarski katapulti, drveni leteći mostovi, okovani pramci i kljunovi, vesla i jedra, a imena (klase) brodova su uzeta slučajno i nikako alandski razarač, krstarica i galija ne odgovaraju ni izgledom, ni namjenom, a ni naoružanjem sličnim stvarnim ili povjesnim ratnim brodovima. Alandija i sve u njoj proizvod su samo bujne i nezlonamjerne Athumanunhove mašte.
Athumanunh jako voli povijest, a more, ratni brodovi i pomorske povjesne bitke samo su jedno od poglavlja koja zaokupljaju njegovu pozornost. No, o ratu, bitkama i vojskama kroz povijest Athumanunh zna puno toga, ali to piše na drugom mjestu


Post je objavljen 14.10.2004. u 13:41 sati.