Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goskola

Marketing

Hoshi (joseki) – 'tsuke-nobi' (3) – dvostrani prilaz (63.)

Često igranje prednosnih partija, koje se uobičajeno igraju u klubovima i grupama različitih snaga igrača, neminovno ima veliki broj otvaranja kuta s kamenom na zvijezdi (hoshi – 4-4). Kod nas je to čest slučaj, pa je i poznavanje dobrih razvoja i oblika s takovim kamenom, potreba za igrače.
Vidjeli smo upad u kut, pa prilaz uz tsuke-nobi odgovor branitelja s daljnjim razvojem prilazom i osiguranjem stranice, te upadom u kut. Ovaj puta ćemo kratko pogledati i mogućnost dvostranog prilaza kutu.
Nakon tsuke–nobi odgovora crnoga s 1.F4, bijeli reagira s 2.G4. Za slučajeve koje sada obrađujem, crni čuva stabilnost s 3.F5. Na taj način čuva interes prema sredini, a i visoki utjecaj na lijevu stranicu u blizini ovoga kuta.
Pogledajmo kako je moguće reagirati, ako napadač (bijeli) pokuša poništiti utjecaj na lijevu stranu i instalira se upravo na njoj. Pogledajmo nastavak bijeloga s 4.C6. Bijeli se osim namjere daljnjeg ulaza u kut ili širenja prema gore po toj stranici, nastoji koristiti i velikim brojem kombinacija razdvajanja crnih kamenova uz alternative ulaza u kut po doljnjoj stranici. Tako bi bijeli imao solidan potez na E3 uz namjeru kasnije igra i na E4.
Crni ima solidan nastavak na 5.D5. Time je stvorio 'bambo-vezu'. Sada su crne dvojke u vezi i potez bijeloga na E3 nije više prijetnja razdvajanja, pa se na njega može odgovoriti aktivnije. Ujedno, odigrani bijeli na C6 više nema jakih kombinatornih uporišta, pa je moguće u daljnjem razvoju i njegovo uklještenje s recimo D8 ili C8. Također bijeli kamenovi na F3 i G4 više nisu jaki.

Nastavaka ima raznih, a važno je razumjeti vrijednosti ove postave. Nitko još nema konkretnih poena, ali postoji velik broj mogućnosti daljnjih razvoja igre.
Blogao i spreman za daljnja bloganja tzv. bloger Mladen


Post je objavljen 14.09.2004. u 12:02 sati.