Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goskola

Marketing

O ploči i početne postave (52.)

Standardna ploča za igru sastoji se od 19x19 međusobno okomitih linija. Da bi se valjano moglo igrati go na ploči, potreban je neparan broj vodoravnih i neparan broj na njih okomitih linija. Kvadrat neparnoga broja je neparan broj, a to znači da one međusobno tvore neparan broj sjecišta. Zašto nam je potreban neparan broj sjecišta za igru? Da ih je parno bila bi moguća simetrična igra, a time bi slabiji igrač, kao drugi na potezu, stalno centralno kopirao jačega i pobjednika nebi bilo, a igra bi bila bez veze. Pokuša li to uraditi kod neparnoga broja sjecišta, kopirani igrač će voditi igru tako, da dobitni potez odigra u centar ploče, a to sjecište nema svoj par, jer ono je to neparno.
Ploča 19x19 se koristi na službenim međunarodnim natjecanjima i smatra se prilagođenom ljudskim mogućnostima. U fazi učenja upotrebljavaju se i manje ploče. Početnici, koji kreću s 'atari-goom', koriste ploču 9x9, a za slučajeve savladavanja igre na prostor, kao prelazna faza na standardnu ploču, često se upotrebljava ploča 13x13. Na njoj partije traju puno kraće i praktična je za brze turnire.
Eksperimentalno, neki pokušavaju igrati i na valjku, pa i trodimenzionalno, ali to su samo pokušaji.
Nakon uvoda, vratimo se na standardnu 19x19 ploču. Za potrebe zapisivanja, a i komentiranja odigranih partija, te objašnjavanja kombinacija kod učenja, linije su označene i tako svako sjecište na ploči ima svoje koordinate i jednoznačno su imenovana.
Sjecišta D4, D10, D16, K4, K10, K16, Q4, Q10 i Q16 nešto su vidljivije nacrtana. To su sjecišta na koja se stavljaju prednosni kamenovi. I gou je posebno izražena razlika u nazi igrača, pa igre među igračima veće razlike u snazi nezanimljiva obojici. Slabi igrač nebi razumio kako to gubi partije i to s velikom razlikom, a jačemu to nebi bilo zanimljiva i takova igra bi ličila na igru mačke i miša. Da bi se to donekle ublažilo daju se prednosni kamenovi. Uobičajeno je davanje do 9 prednosnih kamenova. Takove partije se igraju kao prijateljske ili za učenje, a mogući su i turniri s handicap-partijama. Česti su i kod nas, a takovi su i naši velikogorički turniri, a i Lista kluba Velebit. Jači igrači tako pored protivnika vode borbu i protiv prednosti protivnika, koja proističe i iz početne postave.

Kako se daju prednosni kamenovi:
u ravnopravnoj partiji ploča je na početku prazna, crni igra prvi i daje 6,5 poena komi
1 prednosni kamen se daje tako, da crni igra prvi na praznu ploču i daje komi 0,5 poena
2 prednosna kamena su na D4 i Q16, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu
3 prednostna kamena su na D4, Q16 i D16, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu
4 prednostna kamena su na D4, Q16, D16 i Q4, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu
5 prednostnih kamenova su na D4, Q16, D16, Q4 i K10, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu
6 prednostnih kamenova su na D4, Q16, D16, Q4, D10 i Q10, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu
7 prednostnih kamenova su na D4, Q16, D16, Q4, D10, Q10 i K10 , bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu
8 prednostnih kamenova su na D4, Q16, D16, Q4 i D10, Q10, K4 i K16, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu i
9 prednostnih kamenova su na D4, Q16, D16, Q4, D10, Q10, K4, K16 i K10, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu.

Nekada davno, navedene pojačane točke na ploči, u staroj Kini, označavala su mjesta obaveznog igranja u početku partije, pa tek kada se prvih devet stavljanja odigralo na te točke, igrači su mogli igrati na ostala sjecišta. Na taj se način ujedno postizavalo iz početka igranje po cijeloj ploči, pa time i razmišljanje o cjelovitosti postave na ploči.
Svako sjecište na ploči ima svoju vrijednost, a ona se iskazuju udaljenošću od rubova ploče. Time su, pored ostaloga, određene i mogućnosti igre na ploči.

Ajmo sada nazad na početnu igru po kutovima.
Goom blogao i opet bloger Mladen


Post je objavljen 25.08.2004. u 09:45 sati.