Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goskola

Marketing

Obrana prostora na drugom redu (49.)

Gledali smo nastojanja ulaska u protivnički prostor kada su obrambeni zidovi sve do drugoga reda, pa kada je samo jedan na drugom, a sada kada su oba na rećem redu, a prva dva su slobodna. Tu početnu situaciju možete vidjeti na prikazu 1. naše slike.
Pretpostaviti ćemo da je na potezu bijeli, mada je za učenje svejedno tko prvi igra, kada se radi o simetričnoj postavi. Ako bijeli odigra na 'B', nastaje prijetnja 'majmunskog skoka' o kojoj smo govorili u prošlom postu. Crni se brani igrom na 'A' i nastaje situacija iz posta (42.). A, sada idemo proraditi nešto što još nismo.
Prvo prikaz 2. Bijeli nastoji uhvatiti više pa igra na 1. D2. To baš i nije više jer će crni odgovoriti s 2. E2 i postaviti prijetnju hvatanja netom odigranoga bijeloga, ako odigra još i na C2. Crni to brani igrom 3. C2. Na prvi pogled to izgleda gotovo i kao da je to bijeli igrao gubitkom inicijative (gote). Crnom se ipak preporuča odigrati na 4. F3 i osigurati se od prijetnji o kojima ćeno u slijedeća dva prikaza.
U prikazu 3. vidimo jednu od mogućih opasnosti. To je posebice opasno, ako su na E-vertikali samo dva crna kamena. Odigrano je kao i u prikazu 2. prva tri na 1. D2, 2. E2, 3. C2. Pretpostavimo da crni sada igra negdje drugdje, smatrajući da je ovo riješeno. Potez kojim idete na drugi dio ploče, ostavljajući razvoj kao nevažan u daljnjem tijeku, jer ima važnijih igara na drugim dijelovima, zove se 'tenuki'. 'Tenuki' je uobičajeno dobar potez, jer zanemaruje u razvoju sitnice nakon važnih poteza. Ovdje to nije tako, pa bi bolji naziv bio 'pogreška'. Crni misli da je to tenuki, pa ćemo i mi tako to zvati u ovoj situaciji. Nakon odustajanja crnoga od igre u tome dijelu razvoja, bijeli može nastaviti s 5. G2. Jedan mogući nasstavak je u odrezivanje igrom na 6. F1. Na to bijeli siječe na 7. F3. Prijetnja je igrati još i na G1 i staviti dva crna pred pad. Jedina bi obrana bila igranje crnoga na 8. G3. Ako su na E-vertikali sa 9. F4 će biti napadnuta crna dvojka, a nakon njenog spašavanja bijeli bi odigrao i na G1 i stavio pred pad crnu dvojku na F-vertikali. Kod ovoga razvoja vrlo je značajan raspored drugih kamenova u okruženju.
Ako se crni nakon 5. G2, u prikazu 4., osigurava vezanjem na 6. E3, bijeli se spaja po prvom redu s 7. F1. Sada treba zaustaviti napredovanje bijelih kamenova u području utjecaja crnoga. Crni se brani stvaranjem čvrste linije, jer skretanje ovdje znači slabost crne postave. Vrijednost crnoga je sada zid prema centru na trećem redu.
Stoga se najčešće igra ono iz prikaza 2., ali znajte, nema zlatnog pravila. Razmislite i sami odlučite, a ovdje radimo tako da vidite što je moguće i kako se to radi, ali značajan je i odnos ovoga dijela s ostatkom ploče. To se iz naših prikaza ne vidi.

Post do posta blog sve veći i veći, a toga imaaaaaaaaaaaa....... bloger Mladen


Post je objavljen 20.08.2004. u 07:38 sati.