Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goskola

Marketing

Poeni i inicijativa kao važne vrijednosti igre (46.)

Igru često slikovito doživljavamo kroz napade i obrane. To izgleda kao emotivan pristup. Nije to za negirati, ali nije dobro potpuno se podrediti tome, kao glavnom i vodećem pristupu. Takvi osjećaji su samo signal koji upućuje na nešto što vrijedi pogledati. Za konačne odluke treba što cjelovitije odraditi i druge pristupe igri. Tako su tu i racionalni pristupi kroz obračun dobivenih i izgubljenih poena na kraju kombinacije, pa sagledavanje završetka ili prekida kombinacije u smislu daljnje inicijative u partiji (tempo). Emotivan pristup nas često odvede u krivom smjeru, jer kod njega je osnova mišljenje o sebi, a ovdje smo različiti. U svemu tome ima i dobrih stvari, ali vrijedi tome posvetiti pozornost i prepoznati prave vrijednosti.
Ovaj puta ću nešto o stvarnim elementima, kroz primjere igre, kakove sada obrađujemo. Pogledajte dva prikaza ove slike. Lijevo je primjer koji je kao valjan predložen za razvoj na crni 1. G1. Desni primjer je jedna od mogućnosti umjesto G1 za crnoga. To je upad u bijeli prostor s 1. H2.
Većina bi odmah prihvatila H2 kao pravi potez, jer on konačno hrabro uskače u prostor protivnika. Osim toga sa sobom nosi zamku hvatanja bijeloga, jer ako bijeli odigra 2. G1, crni sa 3. H3 stavi pred pad tri bijela kamena na G-vertikali. Stani, ne žuri, to je samo prvi osjećaj. Izračunaj sve, koliko možeš.
Idemo sada redom prikaz 2. Na 1. H2 crnoga bijeli mora osigurati dvojku vezom sa cjelinom bijelih igrom na 2. H3. Sada bi bijeli već mogao zatvoriti prostor igrom na G1. Da se to ne desi, crni sada spaja s 3. G1. Slijedi tjeranje crnoga na čvrstu vezu igrom na 4. J2, jer sada prijheti zarobljavanje crnoga igrom na H1, pa se crni spaja na tome mjestu igrom 5. H1. Bijeli tjera prijetnjom zarobljavanja trojke s 6. J1, a crni se spaja s 7. F1. Time je ovaj razvoj gotov.
Pogledajte sada obje kombinacije. U lijevoj, gdje je crni krenuo s 1. G1, prostor bijeloga je smanjen za 4 poena, a u desnoj za 5 poena. Poenski je desni primjer vrijedniji za 1 poen, ali nije to sve. Koja još razlika postoji? U lijevoj kombinaciji, po završetku, je na potezu crni, a u desnoj bijeli. To znači da je lijeva kombinacija crnome ‘sente’, a desna ‘gote’. U lijevom primjeru crni dobiva poen manje, ali mu ostaje inicijativa, a u desnom poen više, ali gubi inicijativu.
Što mislite, što je bolje? I opet ne vrijedi žuriti s odgovorom.
Ako je igra još otvorena, s dosta mogućih poena na drugim dijelovima ploče, više vrijedi kombinacija, u kojoj ostaje inicijativa, a ako su to poslijednji poeni, onda bi vrijednija bila desna kombinacija, jer inicijativa u situaciji bez poena nema vrijednost.
Nema čarobne formule, osim da treba razmišljati.
Za one koji slijede ovaj blog, sve ovo je prikaz igre kroz koji malo po malo uče uspoređivati i vrijednovati razvoje i sebe u njima. Pričati i razmišljati se može svašta, ali prave vrijednosti su prave vrijednosti i one donose rezultat.

Blogao i gogao bloger i goger Mladen


Post je objavljen 16.08.2004. u 11:37 sati.