Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gusarskabanda

Marketing

BAZGA



Crna bazga ili zova
Sambucus nigra L.

Bazga je sigurno svima poznati lijepi grm koji se ponekad pravi da je drvo. Raste na mjestima gdje su čvorišta podzemnih voda i opčenito na vodom bogatim mjestima. Zato ako imate oko kuće mnoštvo bazgi, loše vam se piše i odmah zovite one mladiće koji će vam za "sitne" novce prodati sumnjive aluminijske deke. Ono što nas interesira je bazgin cvjet i eventualno plod kao vino. Cvijetove beremo bez lista u punom cvatu, dapaće, čak prije nego li se počnu cvijetovi trusiti. Sušimo na mreži na prozračnom mjestu ali ne na suncu. Možemo ih vezati u snopiće i objesiti na propuh ali kad se posuše moramo odstraniti peteljke i jos prosušiti cvjet. Osušeni cvjetovi sadrže eterična ulja, glikozide koji pospješuju izlučivanje znoja, flavonoide, tanine i nešto sluzi.
Najznačajnija primjena čaja je u lječenju groznice jer pospješuje znojenje. Ljekovite tvari iz bazgina cvjeta (kao i u kombinaciji sa lipovim cvijetom) su vrlo djelotvorne jer jačaju obrambeni mehanizam u tijelu. Zbog toga kad imamo gripu ili prehladu posegnut ćemo za bazgom i nećemo na tome stati, nego ćemo od toga napraviti čaj, zavaliti se udobno na neko fino mjesto i dignuti sve četiri u zrak.

Par recepata za nadobudne:

Cvijetovi bazge mogu se pohati u tjestu za palačinke i pržiti u dubokom ulju. Kad su gotovi posipaju se šećerom u prahu. Ja to obožavam, ubiti se mogu u tome.

Recept za sirup od bazgina cvijeta:

8 l vode
10 kg šećera
50 cvjetova
120 g limunske kiseline
Voda i šećer se kuhaju dok voda ne zakipi. Ohladiti vodu pa dodati cvijetove i ostaviti preko noći, povremeno promješati. Procijediti kroz gazu, pa dodati limunsku kiselinu, dobro umješati i puniti flaše. Držati na hladnom i tamnom mjestu. Rok trajanja je neograničen jer ga limunska kiselina i šećer drže svježim i ukusnim više godina. (najduze je trajala tri godine i to zato jer se boca skrila iza jedne vaze, hulja)

Iz moje arhive...




Post je objavljen 12.05.2005. u 22:05 sati.