Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Lezeci policajci...


Potpuno mi je jasno da je bolje placati Indijcu 300 dirhama da kopa nego 5 puta vise nekome iz Europe. Dans ili sutra, rupa ce biti iskopana. Ali zasto ne daju iskusnijima da budu posloveodje, nego Indijcima. Kad su poslovodje, Indijci stave kravatu. Indijac sa kravatom ne najgore zlo koje se nekome moze dogoditi u Dubaiju. Naravno da nisam rasist, niti sam imao slicnih primisli, ali kad iskustvo kaze da to od 100 Indijaca sa kravatom dva naprave kako treba, a 98 napravi kaos, onda ne mozes imati drukcije misljenje. Indijci imaju zanimljv nacin klimanja glavom kad govore: ritmicno ljuljanje lijevo-desno s tim da je vrat potpuno ukocen. Ljuljanje je potpuno isto kada prati potvrdne i negacijske recenice, tako da se kod Indijaca ne mozes osloniti na "body language", nego samo na sposobnost razlucivanja engleskih rijeci iz slabo artikuliranih eksponencijalno akcelerirajucih recenica na mjesavini Urdua i engleskog (mi ga u uredu zovemo Urdish). Dakako, sve recenice su iste tako da osim "body languagea" slobodno mozemo zaboraviti i na shvacanje na osnovu dikcije.
Ma nije problem da ja njega ne kuzim, nego sto on ne kuzi posao. Niti ima volje da ga napravi. Kad ga nesto pitas, odgovor je uvijek (srecom, ova fraza je razumljiva): "I'll check!", a iznimno mekim tj.
Hoce li stvarno provjeriti ili nece, nikada necemo saznati, jer ce nakon recenice "I'll check!" nestati i ako nisi zapisao ime i prezime te neku identifikaciju (ime i prezime nije dosta, vecina se zove isto, a najcesce prezime je Prasad) zaboravi na njega.
Zasto pricam o indijskim "inzinjerima"?
Jer je jedan takav odlucio povecati stupanj sigurnosti u nasem kvartu. Nas kvart je cool. Ovo su prosjecne kuce (ma zapravo, sve su iste). Fotke su sa web stranice investitiora.

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

Mamlaz je odlucio staviti lezece policajce i to tako da stavi preko ceste 2 grede visoke 20 centimetara i izmedju njih napuni asfalt. Rubove dakako nije zaoblio. I sve to nije postavio na male, unutar-kvartovske ulice, nego na glavne. Razlog: Tamo se prebrzo vozi. Stvarno, dozvoljeno je 80, a nekad stvarno nagazim i do 90. Sada mrtav umoran sa posla dodjem do te prepreke velicine kninskog balvana iz pocetka 90-ih, pa onda preko njega kao preko stubista. Slomijes auto, bez obzira kako sporo prelazis. Zakljucio sam da uopce ne trebam ici na off-road, imam ga u kvartu.
Medjutim, Dubai je dolarska demokracija. Dubai nema lokalne izbore, ali ima "klijentilisticke nastrojene prijetnje" koji se manifestiraju naprije vikom na djelatnicu customer-carea, onda otvorenim pismom u novinama i onda.... ne znam sto slijedi, u pravilu vlast popusta prije ovog zadnjeg koraka. Jer oni koji ovdje donose lovu mogu jednostavno spakirati kofere i otici.
Nije li onda bolje maknuti lezece policajce, ionako u kvaru voze samo oni koji u njemu zive, pa ako im ne smeta brzina....
Za razliku do gradjana koji zive u Hrvatskoj i ne mogu zaprijetiti odlaskom, ali u vlasnistvu imaju izborni glas, i kad budu birali, sigurno ce glavni kriterij biti visina lezeceg policajca u kvartovskoj ulici.

Post je objavljen 02.04.2005. u 01:01 sati.