Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Rat struja


Jeste li gledali taj film? Nije ni bitno jeste li, bitno je da svatko s nekakvom osnovnom naobrazbom zna za taj "rat".
U tom sukobu je Edison poveo propagandni rat protiv Tesline visokofrekventne izmjenične električne struje, te na domaćim i svjetskim vašarima, Teslinom strujom ubijao slonove, ovce, konje, magarce i pingvine (valjda).


Iako se svi ratovi još od antike služe propagandom, nijedan rat se (samo) njom nije dobio, jer osim lajanja na mjesec, treba imati i nešto znanja. Shvaćaju (ili ne) Amerikanci to i danas u sukobu s Rusijom, kad su, poput Edison Teslu, taj rat pokušali dobiti lažnom propagandom i lažnim optužbama. U tom ratu je Tesla šutio i radio, baš kao što danas rade Rusi.


Edison je od američkog izumitelja, ponosa nacije i heroja, danas postao nešto poput lonca ispod šanka u lokalima starog divljeg zapada, koji su služili kao pljuvačnica.
Edisona je najprije pobijedio hrvat Tesla koji, da je bilo boga i pravde (a nema ni jednog ni drugog) bio i zapamćen kao Hrvat, član Hrvatske pravoslavne crkve, koja je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, bila ograničene autokefalnosti. Dobila je priznanje od Bugarske pravoslavne Crkve i Rumunjske pravoslavne Crkve a 27. srpnja 1942. mitropolit Germogen preko Ministarstva vanjskih poslova NDH je dobio iz Carigrada kanonsko priznanje od Carigradskog patrijarha Veniamina.


Slijed povijesti je išao kako je išao ali, nakon domovinskog rata, nije postojao nijedan razlog da SPC širi svoje pipke po bivšoj državi, ni da se njenim imenom zovu crkve u drugim državama, osim naravno ako AP-u trebaju rukice onih koji se svog srpstva ne žele odreći.


Još dugo je Edison bio slavljen kao izumitelj žarulje, ali u doba interneta se više nije moglo sakriti da je žarulju izumio jedan drugi Hrvat, Franjo Hanaman, hrvatski kemičar, metalurg i izumitelj žarulje sa žarnom niti od metala volframa. Rođen je u Drenovcima, na području današnje Vukovarsko-srijemske županije.


Još jedan izumitelj junak i dan-danas heroj nacije, zbog "izuma" radija, Talijan Marconi, trebao bi u svojoj zemlji i u svim zemljama, postati pljuvačnica.
Radio je izumio hrvat Tesla, ideju kao vjerojatno i nacrt mu je ukrao Marconi kad je bio Tesli u posjeti. Tesla ga je tužio ali nije doživio satisfakciju, jer je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država presudio i korist Tesle tek par godina nakon njegove smrti.



Post je objavljen 02.09.2024. u 12:58 sati.