Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

101 PAŽANIN - 49.ANTE PERNAR – (PAG; 22.srpnja 1952. – Pag; 14. lipnja 2014.)




zsl-1-Portal-Ante-Pernar-04-001-02
Ante Pernar rođen je u Pagu kao drugo dijete u obitelji oca Šime Pernara i majke Venke rođ. Magaš. Obitelj se bavila stočarstvom. Stočarstvo je Anti bilo od malih nogu svakodnevnica. Nije stoga teško zaključiti da je Ante svoj životni put usmjerio ka toj grani gospodarstva.
Ante je osnovnu i srednju školu završio u svom Pagu. Godine 1971. put ga vodi u Zagreb gdje upisuje Agronomski fakultet na kojem je diplomirao 20.06.1976. god. Po završetku studija 1976. godine, vraća se u svoj rodni Pag gdje se zaposlio u Mljekari Pag. Takav kadar nedostajao je Mljekari, tako da je Ante odmah svoje profesionalne vizije počeo stvarati u paškoj Mljekari. Prve dvije godine radio je kao referent za selekciju u stočarstvu, nakon toga obnašao je dužnost direktora, a potom predsjednika Nadzornog odbora. Njegove aktivnosti su bile prepoznatljive pa ja tako 1977. god. postao član općinskog Izvršnog vijeća. Paška sirana je uvijek bila temelj gospodarskog razvoja grada i otoka Paga. Bilo je teško ostvarivati nekakve zapažene rezultate rada u staroj Mljekari pa je Ante sve više razmišljao o izgradnji nove i suvremen tvornice sira.
zsl-2-IMG-0206-001-02
Nova tvornica je puštena u rad 2008. godine. U vrijeme teške gospodarske krize uvjetovane Domovinskim ratom „Paška sirana“ je neokrnjena izišla iz svih tih problema. Pokrenuta je pretvorba 1992. godine, tada je u sirani bilo uposleno 60 radnika. Sada je u proizvodnji preko 100 zaposlenih koji godišnje proizvodu preko 400 tona sira.
zsl-3-IMG-0208-001-02
Suradnja s američkom uvoznom tvrtkom „Forever Cheese“ dovelo je do toga da Paški sir proizveden u „Paškoj sirani“ prvi puta prešao Atlantik i preko trgovačkog lanca „Whole Foods“ pojavio se na američkom tržištu. Kako navodi Michael Buster, suvlasnik tvrtke „Forever Cheese“ specijalizirane za uvoz sireva s Mediterana, Paški sir bi se uskoro mogao naći na jelovniku Bijele kuće.
zsl-4-Untitled-halal-03-001-01
Veliko priznanje „Paškoj sirani“ dodijeljeno je 2011. godine kada je Centar za certifikaciju halal kvalitete dodijelio „Paškoj sirani“ Halal certifikat. Halal kvaliteta predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koja su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju zahtjeve kvalitete koji su dopušteni potrošačima hrane islamske vjeroispovijesti. Certifikat je uručio dr. Aziz Hasanović, ravnatelj Centra za certificiranje kvalitete i muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.
Regionalni summit poduzetnika srednje i istočne Europe koji se održao 2018. godine, imao je za cilj odati priznanje za posebna dostignuća u gospodarstvu. Odbor za odabir kandidata za nagradu čini Međunarodni komitet kojeg čine 13 istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, menadžment, financije i poduzetništvo na čelu s profesorom Sinišom Zarićem.
Paška sirana bila je posebno iznenađena i počašćena što je priznanje dodijeljeno dugogodišnjem direktoru Anti Pernaru, posthumno.
zsl-5-pag-pernar2009-pok-001-02
Ante Pernar cijeli svoj radni vijek proveo je u „Paškoj sirani“ u kojoj je unio veliku radnu energiju, nije bježao od novih ideja, pokazujući hrabrost u stvaranju novih vrijednosti i svom tridesetpetogodišnjem vođenju tog giganta koji proizvodi jedan od najboljih ovčjih sireva na svijetu. Teška bolest prekinula ga je u punoj radnoj snazi na novim projektima. I pored svega do svojeg posljednjeg dana nesebičnošću da i drugima pomogne kako bi se ostvarili u stočarstvu i sirarstvu, djelatnosti koja je obilježila cijeli otok, ostavio je neizbrisivi trag. Kuću je ostavio u dobrim rukama tako da daljnje puteve kroče njegova djeca Martina i Damir.
zsl-6-IMG-0188-001-02
Ljudi, ga se sjećaju ne samo kao velikog privrednika, već i kao dobrog i susretljivog čovjeka koji je nesebično dijelio svoje znanje i iskustvo.
Preminuo je 12.06.2014. godine i pokopan u obiteljskoj grobnici na Gradskom groblju u Pagu.



Post je objavljen 21.07.2023. u 12:23 sati.