Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TKO ĆE LIJEČITI STANOVNIKE HRVATSKE?



MOŽE LI LIJEČNIK NASTATI PO HITNOM POSTUPKU?

Prosvjed liječnika najavljen za 18. ožujak u javnosti se veoma ozbiljno shvaća. Ljudi o njemu govore kao o događaju nakon koga će se dogoditi neka pozitivna riješenja za hrvatski zdrastveni sustav .
Prema podacima koje su iznijeli sami liječnici u Hrvatskoj u primarnoj zdrastvenoj zaštiti radi 2647 liječnika, od čega je 2187 liječnika obiteljske medicine. Ginekologa je 224, a pedijatara 236. Več sada nedostaje 257 obiteljskih liječnika. Nedostaje 110 ginekologa. Pedijatara nedostaje 90. Gdje naći liječnike da se nadomjeste oni koji nedostaju? Gdje naći pedijatre koji nedostaju? Gdje naći ginekologe koji nedostaju? Pedijatri su potrebni već tek rođenoj djeci, ginekolozi su veoma potrebni ženama u fertilnoj dobi, da bi rađale, da bi začele dijete , a onda da bi začeto dijete donijele na svijet zdravo, konstatirati stanje još nerođenog djeteta da bi ih imao tko pregledati. Ali ginekologa nedostaje 110 u Hrvatskoj. A Hrvatska kao nacija ima sve manje stanovnika i sve starije stanovništvo. A govori se o demografskim mjerama. Hrvatski životni prostor i stanovništvo svedeni su na to da demografske mjere počinju već od liječnika . Koliko u ZDRASTVENOM SUSTAVU HRVATSKE nedostaaje medicinskih sestara - na to pitanje nije stavljen fokus u ovoj prilici.

PARALELA NA LINIJI LIJEČNICI I DEMOGRAFIJA

I ne samo da nema dovoljno dječijih vrtića u gradovima, iako je novac europske unije pridonio da se vrtići grade i u ruralnim sredinama , već liječnici dižu glas da nema njih liječnika, koji trebaju liječiti stanovnike Hrvatske. Oni stare, odlaze u mirovinu, a mladih liječnika nema dovoljno. Liječnici koji dižu glas i organiziraju prosvjed za hrvatski zdrastveni sustav i za bolje liječenje pacijenata kažu da je prosjećna dob liječnika obiteljske medicine 55 godina i da će ih 770 kroz nekoliko godina otići iz sustava. Kamo? U mirovinu – jer i liječnici su ljudi, koji kao i pacijenti imaju svoje zdrastveno stanje i svoju radno sposobnu granicu izdržljivosti.
Prostom matematikom o broju gradova u Hrvatskoj kojih ima 128 i općina 428 u korelaciji s brojem od 770 liječnika koji kroz nekoliko godina izlaze iz sustava odlaskom u mirovinu vidljivo je da je Hrvatska, već sada u golemom problemu a za nekoliko godina liječnike će imati samo veći gradovi.
Znaći li to da će staračko Hrvatsko stanovništvo biti u brojnim malim općinama – bez liječnika?
Tko je to prepustio sudbini vremena? Aktuelna politička Vlada koju vodi premijer Andrej Plenković u sedmoj godini svoga mandata ? Ali nedovoljnom broju mladih liječnika u RH pridonijele su sve Vlade od 2012. koje nisu uvažile problem sve manjeg broja liječnika? Smije li se zdrastveni sustav prepustiti slučajnosti, trendovima kretanja i migracijama – kada iz zdrastvenog sustava odlaze mladi liječnici koji bi trebali naslijediti generaciju koja je nekoliko godina do odlaska u mirovinu? Tko će liječiti hrvatske bolesne građane? Kako zadržati mlade liječnike – taj odgovor mora dati politička odluka, kakve se svakodnevno donose u Hrvatskoj politici, ali na primjerima mnogo beznačajnijim nego što je hrvatski zdravstveni sustav i zadržavanje mladih liječnika u Hrvatskoj!

GENERACIJE KOJE DOLAZE ŽELE RADITI U UREĐENOM SUSTAVU!

Generacije koje dolaze drugog su senzibiliteta u liječničkom zvanju od ovih koje Hrvatski zdrastveni sustav nose na svojim leđima. Sadašnji liječnici upravo ovi koji kao gospođa kirurg Renata Čulinović Čaić koja radi u Županijskoj bolnici u Čakovcu kaže NAŠA KUĆA GORI, zato idemo u prosvjed jer nema tko raditi s pacijentima u bolnici. Nema kadrova .Svoj privatni i obiteljski život liječniciI zanemaruju na račun medicinske liječničke profesije i rade danonočno. Zato se i događa da u prvih šest mjeseci kalendarske godine u bolnicama ima tri milijuna prekovremenih sati. Isti ljudi, isti liječnici neprestano rade i stvaraju viškove odrađenih sati. Da li to resorno ministarsvo i Hrvatska Vlada mogu uvažiti, razumijeti liječnike i mijenjati to? Ti liječnici prethodno ne postavljau pitanje zarade, već su im prioritet pacijenti. A mlade generacije traže mjesto u Europi gdje će njihov rad biti adekvatno vrednovan, na način sustava uređenog satnicom, slobodnim vremenom, kao i stabilnim i stimulativnim dohotkom.

MOŽE LI LIJEČNIK NASTATI PO HITNOM POSTUPKU?

Može li se liječnik postati po nekom hitnom postupku? Ne, jer studij medicine traje 6 godina, a može se pohađati samo kao redoviti studij. Specijalizacija za liječnika obiteljske medicine traje četiri godine. Dakle 10 godina je potrebno mladom liječniku učiti i usavršavati se da bi došao raditi – ne u operacionu salu - već u ambulantu Doma zdravlja, u bilo koju općinu, mjesto, grad, otok, da bi građani po teritorijalnom ustroju imali svog obiteljskog liječnika!
Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić kaže: nije ovo prosvjed ni protiv nikoga, to je prosvjed ZA, ZA BOLJE UVJETE U ZDRAVSTVU.
Dojam je da ministar zdravstva Vili Beroš na svojoj pozicji ne vjeruje liječnicima koji preferiraju prosvjed. Kao da nije informiran, ministar je rekao da je čuo da svaki treći mladi liječnik odlazi iz Hrvatske, ali da se to može provjeriti Ministar kaže da se sve može riješiti razgovorom, a liječnici kažu da se nakon razgovora s ministrom od kolovoza mjeseca prošle godine nisu dogodili nikakvi pomaci. Predstavnica tzv.mladih liječnika kaže da se njihovi prijedlozi i jednostavniji načini rada nigdje ne uvažavaju i da se ništa ne mijenja.

Tko ne razumije da ljudi, liječnici, koji su naučili intelektualno misliti, koji su u svojim specijalnostima doktori znanosti, se ne mogu zadovoljiti sa statusom quo u sustavu zdravstva u kome rade, a u kome ima mnogo loših rješenja?

Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 18.03.2023. u 09:13 sati.