Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

Ovo je naslov jedne davne emisije zagrebačkog radija, a njime želim podsjetiti na događaje 1992. i 1998. koji su značajni za našu državu.
Prvi je priznanje Republike Hrvatske od strane 12 članica EZ, a nakon što se je prethodno priznale neke druge evropske države i,13. siječnja, Vatikan.
Za ovu posljednju malu ali utjecajnu državu je značajno što je ovom gestom pokazala posebnu privrženost hrvatskoj samostalnosti odstupajući od načela da neku državu prizna poslije ostalih, a kojeg se je drzala u novim vremenima dajući drugima prednost u kreiranju političkih rješenja.
Sjećam se tih dana kad smo naivno očekivali da će rat ubrzo prestati, a trajao je još više od tri godine.
U međuvremenu je, 30.siječnja 1995., pobunjenim Srbima bio predložen plan Z-4, kojim bi Republika Srpska krajina bila gotovo država u državi, ali to njihovo vodstvo nije prihvatilo, i srećom, nije, jer bismo se možda suočili s stremljenjima koja danas iznosi Milorad Dodik za Republiku Srpsku.
Na današnji dan 1998. završena je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, proces započet Erdutskim sporazumom 12. studenog 1995., odnosno povratak okupiranog istoka u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, čime su se izbjegle daljnje žrtve i omogućen povratak izbjeglica i prognanika u vlastite domove.
Naravno da je sve to bilo popraćeno poteškoćama jer su mnoge kuće i stanovi bili popunjeni novim stanarima ili srušeni, ali osnove su postavljene.
Još uvijek ima nerazjašnjenih zločina, neotkrivenih grobova i nestalih ljudi, ukratko rana koje nikad neće zacijeljeti, nedužnih koji ispaštaju i krivaca koji mirno šetaju, ali nikad se ne bih zadovoljila njihovim mirom, mirom grešnika...
Z-4 i Erdutski sporazum su bjelodani dokazi hrvatske volje da se stvari mirno rješavaju (Uostalom Tuđman i Kučan su još prije rata predlagali konfederativnu Jugoslaviju...) ali za dogovor je uvijek potrebno dvije ili više strana.
Daleko od toga da u Hrvatskoj teku med i mlijeko, ali svi smo mi kamenčići u mozaiku ove države i možemo polazeći od samih sebe doprinijeti njezinom napretku.
S takvim mislima želim svima radosno sjećanje na događaje današnjeg dana!

Post je objavljen 15.01.2023. u 14:00 sati.