Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA

Današnja misna čitanja upućuju nas na sliku strpljivoga Spasitelja, koji čeka naš odgovor na ponudu spasenja. Moguće je prihvatiti oproštenje u posljednji čas, kako je učinio desni razbojnik na Golgoti, ali ne znamo hoćemo li biti u stanju i imati vremena za realizirati svoju "kalkulaciju" jer možda ćemo mislit kako smo dobro prošli, i "Bogu i vragu", ali to onda ne bi bilo iskreno kajanje, dapače kalkulacija može biti grijeh protiv Duha svetoga, a taj po svojoj prirodi nije plod ljudske slabosti nego oholosti, umišljanja da smo pametniji od Stvoritelja i da ga možemo nadmudriti. Odričemo mu poznavanje ljudskih srdaca koja može samo on usrećiti.
Ako svjesno odlažemo predanje u njegove ruke za zadnji čas odričemo se predokusa raja već na ovom svijetu, jer veće sreće od mirne savjesti i srca ispunjenog ljubavlju nema.
Nekad nam se čini da utjeha, unatoč molitvi, ne stiže, ali stići će u času kad Bog odredi. Kušnje nas jačaju.
Zato je i u Došašću potrebno malo stišati buku i prigušiti sjaj, osloboditi se pretjeranih briga za materijalno i dati mjesta u svom srcu za velikog Slavljenika.
Danas je i nedjelja Caritasa, osvrnimo se na one oko sebe kojima je potrebna hrana, odjeća, topla riječ, jer sveti Ivan evanđelist kaže: " Kako možeš ljubiti Boga kojega ne vidiš, ako ne ljubiš bližnjega svoga kojega vidiš?!"
A ljubav treba pokazati i prema sebi, jer smo najviše za sebe odgovorni i mjera smo ljubavi prema bližnjemu (Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe!)
Ljubav je bezgranična i ne treba se bojati da je neće doteći za nas ako ljubimo bližnje ili obratno. Ona se dijeljenjem umnaža.
Dobro je posvijestiti da najprije trebamo uvažavati i pokušati shvatiti ljude s kojima živimo i svaki dan se susrećemo, a ne da plačemo nad sudbinama emigranata ili gladnih u Africi a sa prvim susjedom ili srodnikom živimo u doživotnoj svađi, jer najveće žrtve nisu postovi, molitve i sudjelovanje u humanitarnim akcijama, najteže je živjeti život koji nam je namijenjen iz dana u dan, život pun briga koje nismo željeli koje ne razumijemo, ali BOG ZNA.
Bilo nam blagoslovljeno preostalo vrijeme pripreme srca za udomljenje malenog Božića!


Post je objavljen 11.12.2022. u 12:38 sati.