Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Ukrajinsko grboslovlje – vječita želja i volja za slobodom

Može 'ludi Ivan' laprdati i galamiti koliko ga glas i volja nose, ali ne može razuvjeriti Athumanunha, tog starog heroja bez imena, kako 'Zaporošci' zapravo nisu Ukrajinci već Rusi!

Zaporošci – su vrlo rane vojničke skupine (ukrajinske etničke pripadnosti) koji se krajem 15. stoljeća iznenada pojavljuju u južnim ukrajinskim stepama (područje južnog Dnjepra i Dona) i hrabro se opiru Osmanlijama.

Upravo ovi 'divlji', neopisivo hrabri, ljudi koji slobodu vole više nego sebe – Zaporošci, simbol su ukrajinske neovisnosti u turbolentnim vremenima 18. stoljeća kada na tim prostorima vladaju tri velike sile: Poljska, Rusija i Krimski kanat (Tatari).

Tu neutaživu žeđ za slobodom Zaporošci su platili visokom cijenom: podli dogovor Poljaka, Rusa i Tatara namijenio im je progon iz središnje Ukrajine na jugoistočnu obalu Azovskog mora u tadašnju Kubansku regiju Ruske imperije gdje su ih jednostavno proglasili 'Malorusima'.

Athumanunh ne bi bio Athumanunh kad ne bi stao na stranu slabijih, prevarenih i onih čije ime se zatrti želi!

Posegne tako ovih dana Athumanunh u knjige debele, prašnjave i stare, što pisali su ih davno prije zakonodavci tih vremena burnih kada su mnogi narodi 'provalili' kroz vrata Vremena …

Dakako, stare zastave, grbovi i boje još uvijek neumorno i nepobitno pričaju priče što ostale su zapisane na žutim papirima i vidje Athumanunh zastave i grbove stare koji još uvijek pamte tu nevjerojatnu 'provalu' naroda kroz vrata Vremena …

Iz ukrajinskog trozubca (11. stoljeće), što utisnut je na zlatniku i srebrenjaku Vladimira Velikog Svjatoslavića (980.-1015.), kneza Kijevskog, prepozna i iščita tako Athumanunh: VOLJA (HTJETI) ili vječitu želju za slobodom Zaporožaca (Ukrajinaca).

Prepozna tako Athumanunh na grbovima modru boju neba i zlatnu boju žita što traže samo mir i nude bogatstvo zemlje …

Na žalost, predivno staro grboslovlje tih inih gradova zauvijek će nestati pod najezdom, bahatošću i nesmotrenošću što ovih dana opasno prijeti tim gradovima (Siversk, Mikolajivka, Soledar, Družkivka, Slovjansk, Kramatorsk …)





Post je objavljen 10.07.2022. u 13:22 sati.