Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ap-placenici

Marketing

MIOC 30


Placenici

TOW rating je upisan u ponedjeljak, utorak se pakiramo i srijedu smo već bili na plaži. Mališu prezadužujem babi i didi, te se četvrtak ujutro kreće put Sinjskog aerodroma Piket. Aeroklub Split baš provodi osnovnu jedriličarsku obuku, dok Sinjani vježbaju za nadolazeće državno prvenstvo u jedriličarstvu. Dok je Sinjski šleper "Moran" aka Socata Rally 180TS, Splitski je 8GCBC Scout. Njima još ne mogu pomoći pošto nemam upisan avion s repnim kotačem. Pokušao jesam, ali to nije bilo izvedivo na kontinentu. Iako je Sinjska SR 180TS konstrukcijski najsličnija Čakovačkom MS.893E u kabini se razlikuje u bitnom detalju - ima palicu umjesto rogova. Pa je pri pokretanju motora desna ruka automatski krenula prema ručici gasa s desne strane, iako je moja skroz lijevo. Taj negativan transfer je posljedica ovogodišnjeg letenja na šest različitih modela aviona. Stoga u danima koji slijede treba ući u rutinu letenja sa Socatom. Čim bura popusti nastavit ćemo po tom planu.

Placenici

Subotu slavimo 30-godišnjicu mature. Umjesto restorana ove godine je unajamljena kuće na osami na 24 sata. Jer kad se vidimo nakon toliko dugo, vrijeme u restoranu nam jednostavno prebrzo prođe. Pa ostatak noći provedemo u priči na stepenicama Bača ili klupama na Rivi. Unatoč velikim razlikama u tome što želimo u životu nakon MIOC-a, bili smo dobar razred. U njemu sam prvi put sreo ljude s većim znanjem i intelektualnim kapacitetom u nekim dijelovima. Danas se bavimo sa svačim od tehnike, medicine, ekonomije, kulture, prosvjete, turizma do pomorstva. Život nas je rasuo po zemlji i inozemstvu, ali kontakt smo zadržali. Što je glavni preduvjet za vidjeti se opet i prisjetiti se tih vremena provedenih zajedno u neko drugo nevinije doba. Od tad smo kroz puna tri desetljeća svjedočili svemu i svačemu u državi i svijetu, ali ono što je najbitnije - svi smo još tu. Ako to nije razlog za proslavu, ne znam što jest. Posebice jer nitko ne zna što nam sutrašnjica donosi. Po sadašnjim predznacima ništa dobro.

Placenici

No to nas ne spriječava provesti cijelu noć zajedno uz hranu, piće, pjesmu i veselje. Da bi se u pet ujutro pekla zadnja tura ribe na gradelama dok je već svitalo. Razilazimo se dok sunce izlazi, a posljednji izlaze u 8h ujutro nakon 18-satnog partija. Za nas su oni partijaneri s Ultre male bebe. S obzirom da je kod nas bura popuštala zaključujem kako umjesto kući treba krenut put aerodroma. Nisam pogriješio jer se danas leti. No bura je u međuvremenu uzela svoj danak. Iščupala je sidrene klinove i okrenula na leđa jednu rijetku jedrilicu tipa Rubik R-26 Gobe koju je 1961. konstruirao Erno Rubik koji je u svijetu puno poznatiji kao tvorac "Rubikove kocke".


Post je objavljen 10.07.2022. u 14:57 sati.