Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

VJERSKI TURIZAM, S OSVRTOM NA BLAGDAN SVETOG TRNA U PAGU





Pred dvije godine napisao sam dva posta posvećena vjerskom turizmu na blogu, ne sluteći da će pandemija korona virusom zaustaviti cijeli svijet i da će trebati vremena kako bismo se oporavili od posljedica koje je izazvala pandemija.
U srijedu 4. svibnja 2022. održana je velika svečana procesija, prvi puta nakon 77 godina ulicama grada Paga na blagdan Svetog Trna u župi Uznesenja Marijina. Relikviju Svetog Trna u procesiji nosio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH.


Treba spomenuti da su ovogodišnjoj procesiji nazočila i tri domaća svećenika, paški nadžupnik don. Božo Barišić, mr. don. Dario Tičić i don Stipe Breko.

Manje je poznato da Sveti Trn već šest stoljeća, od 15. st., čuvaju paške redovnice benediktinke u svom samostanu sv. Margarite. Jednako tako manje je poznato da se pored Paga kruna čuva u pariškoj katedrali Notre Dame i u Rimu. Trn u Pagu posjeduje potvrdu o autentičnosti od strane nadležne Kongregacije Svete Stolice.

Svečana procesija obnovila se 4. svibnja 2019. godine, 74. godine nakon što se nije održavala i Sveti Trn nije bio javno čašćen od puka. Prvu obnovljenu procesiju i misno slavlje u zbornoj crkvi predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Nisam propustio da nazočim tom velikom događaju za grad Pag i da zabilježim taj događaj kako fotoaparatom tako i pisanom riječju na blogu. Toj prvoj procesiji nazočilo je uistinu malo puka. Kada sam pogledao izvješća ovogodišnje procesije to je neusporedivo.
O vjerskom turizmu do sada se u gradu Pagu malo ili gotovo ništa govorilo, a još manje poticalo. Vjerski turizam je jedan od najstarijih oblika turizma kao specifičan oblik turizma. Pod vjerskim turizmom obično se podrazumijeva posjet vjernika hodočasnika mjestima koji ih privlače zbog posebnih obilježja. Međutim sve više je ljudi koji nisu vjernici i koji iz drugih razloga posežu za ovom vrstom turizma, poglavito veliki ljubitelji umjetnosti.
Naravno da vjerski turisti kao i ostali zahtijevaju da su im pruženi različiti infrastrukturni, gastronomski i ostali kulturni sadržaji.

Gradonačelnik grada Paga Ante Fabijanić je za Radio Pag 7. siječnja 2020. dao intervju u kojem je kazao:“Jedan od važnih ciljeva grada Paga je razvoj vjerskog turizma. Možemo se podičiti da imamo čak tri relikvije od velikog vjerskog značenja, a to su Sveti Trn, kip Majke Božje od Starog grada i čudotvorni Sveti Križ.“
Za razumjeti je da se ove dvije pandemijske godine vjerska zbivanja i kulturna zbivanja nisu održavala. Vratili smo se starom normalnom i sada su pred nama izazovi koje moramo privesti svrsi.
Ovogodišnja procesija je to i potvrdila. Održala se u svoj punini i značenjem. Prvo što je procesiju predvodio apostolski nuncij u RH i drugo što je procesija išla oko cijelog grada.

Lijepo je bilo za vidjeti i članove Gradske glazbe Pag koji su svojim sviranjem dali jednu dimenziju više samoj procesiji. Još tu ima organizacijskog prostora da procesija dobije svoju prepoznatljivost. Meni je osobno nedostajalo koltri po prozorima po našim ulicama, ali kada se osvrnem unatrag dolazim do toga da ulicama kojima je procesija prolazila više i nema Paškinja koje bi mogle koltre razastrijeti po prozorima.

Kao što je gradonačelnik Fabijanić ustvrdio: „Imamo jako dobre temelje za razvoj vjerskog turizma i to ćemo iskoristiti. Sada moramo napraviti i sve drugo što je potrebno za razvoj vjerskog turizma i na tome ćemo ustrajati, to nam je važan cilj.“

Imao sam priliku dobiti strategiju razvoja vjerskog turizma u Rijeci za razdoblje od 2015. – 2020., koju je za Turističku zajednicu grada Rijeke izradio opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Strategija je napravljena s ciljem određivanja pravaca razvoja Rijeke kao prepoznatljive turističke destinacije. Naglašeno je, da je Grad Rijeka s bogatom kulturno-povijesnom baštinom koja se okreće razvoju turizma i to posebnih oblika turizma.
Naveden je podatak kako Rijeku na godinu posjeti oko 121.500 posjetitelja motiviranih vjerom te pritom ostvare godišnju potrošnju 12,5 milijuna kuna.

Tadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel je ustvrdio da su vjerski motivi dolaska u Rijeku utemeljeni na kulturno-povijesnim činjenicama i tradiciji Rijeke kao tolerantnog i multikulturalnog grada, posjetivši da je navedeno predstavljanje i Strategije razvoja kulturnog turizma. Dodao je da to ukazuje da Rijeka stalno ulaže u razvoj svoje turističke prepoznatljivosti.

Ne namećem Turističkoj zajednici u Pagu da izradi jednu takvu Strategiju, ali da se grad Pag mora usmjeriti i na ove vidove turizma koje baštini i grad Rijeka, jer grad Pag posjeduje sve atribute za to.

Vjerski turizma u gradu Pagu sigurno je jedan od novih vidova turizma koje u Turističkoj zajednici moraju prihvatiti objeručke, jer svi akteri u tim zbivanjima imaju velike koristi od toga. Za primjetiti je, da se direktorica Turističke zajednice svojski trudi da se to ostvari u svoj svojoj punini i vjerujem da će ih grad Pag u tome pratiti kako je naglasio i sam gradonačelnik Fabijanić.

(izvor fotografija: fotobytjstudio – portal turističke zajednice pag – fotografije 1,2,6)




Post je objavljen 20.05.2022. u 11:40 sati.