Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Uršula i Greta

Ursula von der Leyen je najavila razgovore s američkim predsjednikom Bidenom o opskrbi EU s LNG plinom, koji bi zamijenio mrski zemni plin iz mrske Rusije. Dali je to moguće?

Ursula von der Leyen nam sugerira isto ono što nam sugeriraju mediji od dana kad je Putin zatražio da se ruski plin plača u rubljama, odnosno da je zamjena ruskog zemnog plina s američkim LNG plinom stvarno moguća.

Ali to je zapravo nemoguće!

EU je 2020 godine uveo iz Rusije 168 milijardi m3 plina.

Jedan brod koji prevozi ukapljeni plin ima prosječni kapacitet od oko 130.000 m3. To je oko 1,29 milijuna pojedinačnih transporta godišnje, tj. 3.500 dnevno.

Za utovar, transport i istovar jednog broda je potrebno nekoliko dana.

Trenutno u svijetu postoji ukupno manje od 500 takvih brodova (oko 100 je u izgradnji), a koji su uglavnom svi angažirani u Aziji.

U Njemačkoj još uvijek ne postoji niti jedna luka koja može primiti ukapljeni plin.

U svijetlu ove matematike, koliko će Njemačkoj i EU pomoći što lažljiva Uršula ide na dogovor s dementnim Bidenom? I ne čini li vam se da su svi europski političari copy/paste jedan dugome? Ne čini li vam se da nijednog ne brine koliko su u njihovim lažima kratke noge, jer s pravom smatraju da odgovaraju ovcama?

Ursuli von der Leyen je poznata ova matematika, baš kao što je Plenkoviću bila poznata činjenica da dron nije bio naoružan. Ali laž se izgovori zbog trenutne potrebe pa se potom pokrije ušima dok istina ne prođe.

Američki plin nije čisti (ruski) zemni plin koji se dobiva kao nusprodukt prerade nafte te sadrži uglavnom propan i butan, već se dobiva hidrauličkim frakturiranjem škriljevca, baš kao što div iz bajke svojom snagom cijedi vodu iz kamena, te sadrži 90-100% metana, odnosno plina koji se smatra stakleničkim plinom te je u svojoj prirodi prljaviji od ugljena.

Čudno je stoga što se ovih dana ne može čuti uvijek prisutna Greta Thunberg, da svoje mišljenje o Uršulinoj inicijativi. Ali naravno da Greta nema svoje mišljenje kao niti ikakve spoznaje o aktualnoj ili bilo kakvoj drugoj situaciji, al će ga dobiti kad copy/paste političarima bude prigodno.


Post je objavljen 03.04.2022. u 09:19 sati.