Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

IN MEMORIAM – VLASTA JURETIĆ (1949. – 2022.)






Jutros je Grobnišćinom odjeknula vijest da je preminula Vlasta Juretić. Vlasta Juretić cijeli svoj život posvetila je svojoj Grobnišćini, čakavštini, obitelji, vjeri i domoljublju. Njen život bio je posvećen i hrvatskoj kulturi. Na više od 2000 stranica objavila je 8 knjiga (poezije, zapisi, putopisi, novele, igrokazi...) i jedan roman. Napisala je „Grobničku mašu“ (misu) i tekstove na postajama Križnog puta u Cerniku na grobničkoj čakavštini (zaštićeno kulturno dobro RH).
Članica je Matice hrvatske i Upravnog odbora Čakovskog sabora, kojeg je od 1998. do 2006. u dva mandata bila dopredsjednica.
Autorica je tekstova preko 200 pjesama izvedenih na raznim festivalima zabavne glazbe (MIK, Zagrebfest, Splitski festival, Šibenski festival, Grobnička skala te festivalima hrvatskih klapa u Omišu, Kaštelima, Buzetu...)
U jednom od svoji postova za Duška Para napisao sam kako mi je jednom zgodom Duško kazao da me mora upoznati s Vlastom Juretić, jer da je ona veliki zaljubljenik u Pag.
Vlasta Juretić napisala je tekst za dvije pjesme koje govore o gradu Pagu „Pisma soli“ i „Nima više vele trate“ koje su izvedene na MIK-u.

PISMA SOLI
I noćas si u san meni doša,
da me budiš, stari škoju,
još zarana kad u mliko
Bog pretvara ti boju.
Paški teg si materin,
spusti u valu niz stenu,
a cviton slavuje si maknu mi tinju.

(mik 2005., izvodi klapa Fortunal)


NIMA VIŠE VELE TRATE
Krik galeba ne cuje se dugo,
zaspali su svi trudni ribari.
Ne cuje se više:
Na zmorac! Na jugo!
Di je barba ki za trate mari?

Ni kara ni cuti
ca ga s vitron šaju priko vale
jedna dugoj strani.
Vrime je pokrilo pošte,
od gajetov više nisu dani.

Itali su velu tratu, itali,
a sad o njih
nikoga tu više ni.
Kada san se torna doma zadnji put
još su bili tri.

Zaspale su vele trate
i ribari umrli.
Tiho budi, more!
Na poštama samo đerlanda
za sve one ca su partili

Sviću pali, more,
i tiho
budi tiho!

(mik 2008., izvodi Vedran Mlakar i klapa Cinquina)

Treba spomenuti da je te godine na MIK-u debitirala klapa Sol sa svojom pjesmom „Labain“.

Vlasta Juretić usko je surađivala s Duškom Parom koji je uglazbio mnoge njene tekstove. Najpoznatija od svih je pjesma „Tu je jubav moja“ koja je postala i svojevrsna himna Grobnišćine a koju su na festivalu MIK 1995. godine izveli Džo Maračić Maki i Nino Načinović.
Pjesme koje su rado slušaju na Grobniku koje je uglazbio Paro su: „Se mandoline i gitare“, „Pod zlatnin ključen“, „Mama, hvala ti“, „Molo longo“, „Ti si pjesma va meni“ i „Vrni se ti jatu svojen“.

Na kraju treba spomenuti da je Vlasta Juretić napisala tekst za pjesmu „Vilo moja“ koju je na MIK 1997. godine izveo legendari Vinko Coce i klapa Krk. Danas je ona postala sinonim za klapsko izvođenje.

Neka joj je laka ova grobnička zemlja koju je toliko voljela i za koju je živjela.



Post je objavljen 08.03.2022. u 12:29 sati.