Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Vječna Sarina ljepota

Za Adama i njegove nasljednike, biblija kaže da, osim što su imali dug život, također su imali povlasticu da u određenoj ranoj dobi svog života prestanu stariti, te su tako provodili mladenački život bez bolesti, a umirali bi u snu kad bi došlo njihovo vrijeme.

Ta kazivanja se u potpunosti slažu s grčkom mitologijom o zlatnom dobu i prvim ljudima, koji su također dugo živjeli, nisu starili niti obolijevali i umirali su u snu kad bi im došlo vrijeme.

Nakon što je izgubio prva dva sina, Adam "upozna" Evu i dobije trećeg, te mu nadjene ime Šet, za kojeg biblija kaže da je po sličnosti, bio isti Adam. obzirom da je za razliku od svoje braće, Šet doživio dob kad Adamiti prestaju stariti, dogodio se mali problem. Kad bi Adam i Šet ulazili u šator radi kakve skupštine ili bilo kojom drugom prigodom kad su bili prisutni njihovi potomci, ovi ne bi znali kome odati počast, jer nisu mogli razlikovati Adama od Šeta.

Ipak, kao posljedica činjenice da Adamiti nisu starjeli, najzanimljivija priča je ona o Sari, Abrahamovoj ženi.

Abraham je upoznao Saru kad joj je bilo tri godine, jer Sara je došla Abrahamu s dojiljom, a znamo da su stari Hebreji imali odnose s djevojčicama od tri godine i jedan dan, pa je sasvim logično zaključiti, da je Sara s tri godine došla na udaju za Abrahama koji je tada imao trinaest godina.

U jednom trenu Terah povede svoga sina Abrama, svog unuka Lota, sina Haranova (koji je rano umro), svoju snahu Saru, ženu svoga sina Abrama, pa se zaputi s njima iz Ura Kaldejskoga u zemlju kanaansku. Kad stignu do Harana, ondje se nastane. Terah dosegnu dvjesta i pet godina te umrije u Haranu.

Nakon očeve smrti i u dobi od 75 godina (Sarinih 65) Abraham ode iz Harana do mjesta Šekema, gdje živješe Kanaanci, te prateći pašnjake i izvore vode, polako pomicao svoj šator prema Negebu. nakon čega u zemlji Kanaanskoj nastupi glad i Abraham, kao mnogi adamiti poslije njega, ode u Egipat.

Problem ove priče je što ne znamo koliko dugo je Abraham švrljao po zemlji Kanaanskoj dok ne dođe do Egipta, možda 2-3 godine. možda 5,, ali jedno je sigurno, kad je Sara došla u Egipat, sigurno je bila starija od 65 godina!!

Iako starija od 65 godina, njenu ljepotu primijetiše faraonovi dvorjani i oficiri, koji je preporučiše Faraonu, koji je naravno želi upoznati. Priču dalje znamo, oženi je! Sazna da je ipak Abrahamova žena! U strahu od Abrahamovog boga otpusti je i kao naknadu (mada ni kriv ni dužan) nagradi Abrahama velikim bogatstvom.

Ista priča se ponovila kad se Abraham nastani u Gerari u dobi od 99 godina (Sarinih 89 godina) i kad Abimelek, kralj gerarski, vidje Saru i u uvjerenju da je Abrahamova sestra, uzme je sebi. Bit ove priče nije u činjenicu da je Abraham provodio svoju ženu zbog bogatstva, što svakako jest, već u činjenici da je Sara i s 89 godina bila toliko lijepa da je zaludjela još jednog kralja. A to svakako ne bi bilo moguće da Adamiti nisu bili blagoslovljeni mladošću sve do svoje smrti.

Sara je umrla u dobi od 127 godina a Abraham sa 175 godina. Iako za Abrahama možemo reći da je uistinu prostituirao svoju ženu radi bogatstva, za Saru definitivno ne možemo reći da je prostitutka jer se svaki put pošteno ženila i bila je uistinu Abrahamova sestra, kćer istog oca ali druge majke, baš kao što je bio običaj kod starih patrijarka, a koji su te običaje uzeli od svojih bogova Elohima.



Post je objavljen 08.11.2021. u 09:17 sati.