Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Pelcovati se ili ne? Drugi dio


Nakon što je kolega Stjepan Šuman objavio svoj post Pelcovati se ili ne? Dobio je samo jedan komentar kolegice Lastavice, koji glasi

"Govori jasno i glasno, ali ima dosta grešaka. Navodno su jedno leukociti, drugo limfociti. Limfociti su samo jedna podvrsta leukocita. Navodno se antitijela IgM proizvode za 30 dana, sporo. Netočno, proizvode se već za 7-8 dana, brza su i pokazuju da je infekcija u tijeku, a nakon 30 dana ih uglavnom više nema. Antitijela IgG se proizvode sporo, pamte i nalaze se i mjesecima nakon infekcije. . Ako pravi ove greške, koje zna svaki student medicine, što s ostalim podacima?¨


I tu je kolegica Lastavica u pravu, jer određivanjem IgM i IgG antitijela u krvi test može pokazati da li ste bili u kontaktu s virusom. U slučaju da ste bili u kontaktu s virusom, najčešće se prvo razvijaju IgM, a zatim IgG antitijela.
Međutim, kontekst videa u postu "pelcovati se ili ne?" je, po mom skromnom mišljenju drugačiji i ukazuje na nešto drugo. IgG antitijela su i po kolegici Lastavici, pa i u dotičnom videu, opisani kao antitijela koja pamte, odnosno ona koja su već upoznala virus i znaju se nositi s njim, i to je bit izlaganja u videu. Mikrobiolog profesor Sucharita Bhakdija poručuje da bi se trebali cijepiti da nalazi krvi ukazuju na IgM antitijela što bi pokazivalo da imuno sustav ne prepoznaje virus.

Ali činjenice su suprotne, sve grupe koje su provodile eksperiment, su dokazale da svi cijepljeni su reagirali na IgG antitijela nekoliko dana nakon cijepljena što je neoborivi dokaz da postoji upamćena reakcija na nešto što je imuno sustav prepoznao. SARS-CoV-2 nije stoga drugačiji od ostalih korona virusa koje naše tijelo pozna, i zna se s njime boriti.


Post je objavljen 24.09.2021. u 18:00 sati.