Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NOVI PROIZVOD Europske komisije OD 200 MILIJARDI EURA ZA EUROPSKO GOSPODARSTVO OD EIB I EIF





NAJMANJE 13 MILIJARDI EURA KREDITA
MALIM I SREDNJIM PODUZEĆIMA POGOĐENIM KORONAVIRUSOM


Prema priopćenju Europske komisije od 16. kolovoza Komisija daje zeleno svjetlo novom sintetičkom proizvodu za sekuritizaciju u okviru Europskog jamstvenog fonda za daljnju potporu malim i srednjim poduzećima pogođenim epidemijom koronavirusa u 22 države članice EU.
Europska komisija odobrila je, prema pravilima EU o državnim potporama, uvođenje novog proizvoda u obliku jamstava za tranše sintetičkog sekuritizacije u okviru Europskog jamstvenog fonda kojim upravlja Grupa Europske investicijske banke (koju čine Europska investicijska banka, „EIB“) i Europski investicijski fond, „EIF“) za podršku tvrtkama pogođenim epidemijom koronavirusa u 22 države članice sudionice. S predviđenim namjenskim proračunom od 1,4 milijarde eura, očekuje se da će novi proizvod mobilizirati najmanje 13 milijardi eura novih kredita za mala i srednja poduzeća (MSP) pogođena epidemijom. Ovo je značajan doprinos ukupnom cilju Europskog jamstvenog fonda za mobilizaciju do 200 milijardi eura dodatnog financiranja u 22 države članice sudionice.

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager, zadužena za politiku tržišnog natjecanja, rekla je: „Ovaj novi proizvod značajno će doprinijeti ukupnom cilju Europskog jamstvenog fonda da se mobilizira do 200 milijardi eura za europsko gospodarstvo, pomažući u stvaranju najmanje 13 milijardi eura novih kredita financijskih posrednika malim i srednjim poduzećima, koja su ozbiljno pogođena epidemijom koronavirusa. Europski jamstveni fond, kojim upravlja Grupa Europske investicijske banke, okuplja podršku 22 države članice i nadopunjuje nacionalne sheme potpore. Nastavljamo blisko surađivati s državama članicama i s drugim europskim institucijama kako bismo pronašli djelotvorna rješenja za ublažavanje ekonomskog utjecaja izbijanja koronavirusa, uz očuvanje jednakih uvjeta na jedinstvenom tržištu. ”

Izvršni potpredsjednik za gospodarstvo koje radi za ljude, Valdis Dombrovskis, rekao je: „Nastavljamo slijediti svoj cilj podržati poduzeća iz EU-a, osobito mala i srednja poduzeća, u krizi. Zahvaljujući novom sintetičkom proizvodu sekuritizacije u okviru Europskog jamstvenog fonda, daljnje financiranje u obliku novih zajmova stići će poslovnim subjektima iz EU -a kojima je to zaista potrebno. Europski jamstveni fond treća je od sigurnosnih mreža koje je dogovorilo Vijeće. Potičemo države članice da nastave maksimalno koristiti sva tri krizna alata za podršku svojim radnicima i poduzećima. ”
U travnju 2020. Europsko vijeće odobrilo je osnivanje Europskog jamstvenog fonda („Fond“) pod upravom Grupe EIB, kao dio ukupnog odgovora EU -a na izbijanje koronavirusa. To je jedna od tri sigurnosne mreže koje je donijelo Europsko vijeće za ublažavanje ekonomskog utjecaja na radnike, poduzeća i zemlje. Do sada su EIB i EIF odobrili ukupno 17,8 milijardi eura vrijednih projekata u okviru Fonda, za koje se očekuje da će dovesti do oko 143,2 milijarde eura ukupno mobiliziranih ulaganja.
Nakon obavijesti država članica sudionica, 14. prosinca 2020. Komisija je, prema pravilima o državnim potporama EU -a, odobrila osnivanje Fonda, doprinose u Fond u to vrijeme od strane 21 države članice sudionice i nizvodne intervencije od strane u obliku jamstava za dužničke instrumente (poput zajmova) prema pravilima EU o državnim potporama. Komisija je 16. travnja 2021. odobrila, prema pravilima EU o državnim potporama, sudjelovanje Slovenije u Fondu i njezin relativni doprinos u obliku jamstava za dužničke instrumente prema pravilima EU o državnim potporama. Fond također daje jamstva za vlasničke instrumente, koji su, međutim, izvan opsega odluke iz prosinca 2020. godine.

DO SADA 22 DRŽAVE

Sve države članice imaju mogućnost sudjelovanja u Fondu. Do sada su 22 države članice odlučile sudjelovati i zajednički jamčiti poslovanje Fonda. Oni sudjeluju u upravljanju Fondom putem takozvanog Odbora doprinosa, koji odlučuje o korištenju jamstva. Zemlje članice sudionice su Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Švedska.
Cilj Fonda je koordinirano rješavanje financijskih potreba europskih tvrtki (uglavnom malih i srednjih poduzeća) za koje se očekuje da će dugoročno biti održive, ali se suočavaju s poteškoćama u trenutnoj krizi u cijeloj Europi. Udruživanjem kreditnog rizika u svim državama članicama sudionicama, ukupni učinak Fonda može se maksimizirati, dok se prosječni trošak Fonda značajno smanjuje u usporedbi s nacionalnim programima.
Privremeni okvir bit će na snazi do kraja prosinca 2021. U cilju osiguranja pravne sigurnosti, Komisija će prije ovog datuma procijeniti treba li ga produžiti.



Sintetička sekuritizacija

Sintetička sekuritizacija je financijska tehnika pri kojoj subjekt s podrijetlom (npr. Banka) identificira skup postojeće imovine (npr. Portfelj kredita) koju drži u svojoj bilanci, stvara tranše s različitim profilima rizika/nagrada u odnosu na taj fond, a zatim prenosi dio rizika koji proizlazi iz bazena kupnjom zaštite za određenu tranšu (na primjer dobivanjem jamstva za odgovarajuću tranšu rizika) od prodavatelja zaštite. Zauzvrat, subjekt podrijetlo plaća premiju prodavatelju zaštite.
U skladu s novim instrumentom, EIB Grupa, djelujući kao prodavatelj zaštite, pružit će financijskom posredniku zaštitu u obliku jamstva za određenu tranšu rizika za portfelj postojeće imovine, pod uvjetom da dotični portfelj ispunjava određene zahtjeve u smislu maksimalne veličine i sadrži samo izvršavajuće izloženosti. U zamjenu za davanje jamstva, EIB Grupa će financijskog posrednika naplatiti subvencioniranu garanciju subvencioniranu naknadu za jamstvo.
Izvor: Priopćenje EK





Post je objavljen 17.08.2021. u 10:12 sati.