Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Francuska pješačka pukovnija de Bourbonnais

Francuska pješačka pukovnija de Bourbonnais ustrojena je 1597. na Korzici gdje je i bila stacionirana do 1776. kada je zapovijedanje preuzeo markiz de Laval Anne Alexandre Marie Sulpice de Montmorency.

Iz Bresta, u travnju 1780., pukovnija je premještena u Sjevernu Ameriku kao francusko pojačanje američkim kontinentalcima u ratu protiv Engleske.

Naime, pukovnija de Bourbonnais bila je najstarija pukovnija koju je Francuska poslala kao pojačanje kontinentalcima, a slovila je kao jedna od tada elitnih pukovnija, pa ju je zato i sam general pukovnik Jean Baptistea Donatien de Vimeura, grofa de Rochambeau, glavni zapovjednik svih francuskih snaga u Americi i izabrao za svoju osobnu zaštitu.

Pukovnija de Bourbonnais iskrcala se na Rhode Islandu (Newport) 1780., tu se utaborila i na sebe vezala britanske snage u New Yorku.

Pukovnija de Bourbonnais 24. kolovoza 1781. Prelazi rijeku Hudson i hodnjom preko Trentona, Philadelphije i Chestera do Baltimorea, Annapolisa i Head of Elk stižu u Virginiu do Yorktowna gdje im se priključuju pukovnije Soissonnais, Saintonge i Royal-Deux-Ponts te topništvo Auxonne, a nešto kasnije stižu s Antila i pukovnije d' Agenois, Gatinais i Touraine.

Bile su to respektabilne snage od oko 7.500 vojnika koje će se 28. rujna 1781. Spojiti s američkim kontinentalnim snagama generala Washingtona i okružiti britansku vojsku lorda Charlesa Cornwallisa u Yorktownu.

Nakon pobjede kod Yorktowna, pukovnija de Bourbonnais, prezimila je u Williamsburgu (Virginia), a potom se hodnjom vratila do Bostona gdje će tijekom prosinca biti poslani brodovima na Rhode Island.

Na Rhode Islandu čekala ih je francuska flota koja ih je trebala vratiti u Francusku, ali je ta flota u oluji na Atlantiku izgubila jedan brod, pa je bilo upitno da li će se pukovnija de Bourbonnais moći ukrcati.

Kad je za to saznao general Washington zapovjedio je da se (tada jedini američki ratni brod) USS Amerika pokloni pukovniji de Bourbonnais kako bi ona mogla sigurno stići u Francusku.

Bila je to vrlo velika gesta Amerikanaca koja je iznenadila Francuze, ali mlada nacija time je još jednom pokazala zahvalnost za pomoć tijekom rata.

Pukovnija de Bourbonnais 1791. dobit će brojčanu oznaku 13 i postati 13. Pješačka pukovnija linijskog pješaštva.

Čipka pukovnije je crna manžeta rukava, crni obrub suvratnika i ruba džepa kaputa.

Možda je dobra prilika pojasniti i još neke oznake (insignije) na francuskim odorama poput: grboslovni (heraldički) ljiljan (fleur de lis), zapaljene kugle (granata) i lovačkog roga.

Dakle, na krajevima kaputa mogu se primijetiti ove oznake, a ako nisu zorne, potrebno je usporediti boju epoleta. Tako je crvena epoleta oznaka za grenadira i insignija je granata, bijela epoleta je rezervirana za pješaka, pa je onda grboslovni ljiljan kao insignija, a lovački rog uvijek povlači zelenu epoletu.
Post je objavljen 13.08.2021. u 13:12 sati.