Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Volak, Crvenousna purpura

Lijepa uspomena iz Dubrovnika. Svojoj zbirci školjki i morskih puževa dodao sam još jedan vrijedan primjerak, puž iz porodice volaka.

Crvenousna purpura. Do prije nekoliko godina Thais haemastoma je bio rijedak u Jadranu, nastanjivao je južnije dijelove Mediterana i Biskajski zaljev, dok nije počeo masovnije nastanjivat obale i danas je jedan od češćih puževa kojeg mnogi ljudi lako mogu pronaći. Često se nalazi zato što živi dosta plitko, od 0 do 3 metra dubine na kamenitim obalama. Pogoduje mu kameniti obalni pojas oko kojega u bližoj okolici ima pjeskovitog područja. Ova vrsta puža također je pogodna za konzumaciju kao i volak te kao dobar mamac za određene vrste riba.


Crvenousna purpura, Thais haemastoma


Tri puža koja su igrala znatnu ulogu u proizvodnji purpurne boje koja je danas apsolutno zaboravljena vjerojatno nikada više neće služiti istoj svrsi kao i prije. Za dobiti samo jedan gram boje trebalo je skoro pa tisuću volaka, možemo samo zamisliti kako bi danas izgledalo takvo masovno sakupljanje. Vjerojatno je da bi volci bili zaštićeniji od prstaca i tražili bi se načini za njegovo uzgajanje. Sasvim sigurno volaka za jelo i mamac ne bi bilo dovoljno, jednostavno rečeno, bar je nešto u ovome moru imalo sreće i preživjelo ljudsko iskorištavanje.
Dodajem i fotku Bodljikavog volka, Murex brandaris ili Purple dye Murex koji je isto služio za dobivanje boje. Slikao sam ga prije obrade (čišćenja) školjke.


Bodljikavi volak, Murex brandaris, Purple dye murex


Tekst o ovim volcima skinuo sam sa stranice Podvodni.hr




Post je objavljen 06.07.2021. u 13:23 sati.