Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Idioti

Ne! Ne radi se o nekoj množini knjige Fjodora Dostojevskog (u tom trenutku većina blogera ispusti uzdah olakšanja).

Ne radi se također ni o ribarenju i ribarskom prigovaranju duša blogerske zajednice, niti o ogovaranju njenih pojedinca, a najmanje o nekom Hektorovićevom domoljublju prema blogerskoj zajednici (u tom trenutku većina blogera ispusti uzdah razočaranja).

Radi se o nečem mojem (u tom trenutku blogerske se oči raširiše u strahu), gdje pričam o ljudima, kroz povijest (u tom trenutku većina blogera zgrabi miša i odlučno klikne na „X“ kojim se ovaj post šalje u zaborav).

Idiot nije uvijek bio idiot. U demokratskoj Ateni, ta riječ je označavala ljude koje se nisu bavili poslovima zajednice, odnosno nisu se bavili politikom. Atenski idioti su stoga bili robovi, žene ili imigranti koji nisu imali pravo doći na brdo Pnyxa i glasati o temi dana. Jer demokracija u Ateni je bila takva, svi građani Atene koji imaju pravo glasa, tog se dana skupljaju na brdo Pnyxa u središtu Atene, jer je to bio najveći slobodan prostor u gradu, i aklamacijom podržavali prijedlog ili ga ružnim dovikivanjem i izrazima nezadovoljstva, odbijali.

Ali idiota u Ateni je bilo puno više od gore nabrojanih, mnogima je bila dovoljna demokratska spoznaja, da ako žele (baš kao i danas), mogu ići i glasati, ali većina je tada obično imala nekog drugog posla (sex, droga i rock and roll).

Kad su teme o koji se raspravljalo na brdo Pnyxa bile dosadne, otkrilo bi se da nema kvoruma (baš kao i danas u saboru) odnosno, došlo je premalo ljudi da bi se donijela pravovaljana odluka. Tada bi gradski čelnici poslali policjote da skupi ljude po gradu.

Kako su međutim i ti policjoti bili robovi, nisu mogli na silu prinuđivati slobodne građane, pa su primjenjivali lukavu taktiku. Na ulicama i trgovima Atene, raširili bi svježe obojeni konop i njime gurali građane prema mjestu odlučivanja, ako bi tko pokušao zaobići ili preskočiti konop, policjoti bi se potrudili da boja ostane na njihovim tunikama.

Iako je Atena bila bogat grad, većina Atenjana je imala samo jednu tuniku, pa ako je ne bi uspio oprati ili zamijeniti, bio je označen te prisiljen platiti globu zato što glumi idiota.

Poruka dana, nemojte glumiti idiote!

Post je objavljen 27.05.2021. u 08:58 sati.