Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Zelenjava

EU prednjači, sa „hrabrim“ planom da postane prvi "ugljično neutralni" kontinent na svijetu do 2050. i smanji emisiju CO2 za najmanje 55 % do 2030. godine. Ali, biti ugljični neutralan ili ne, sasvim je svejedno, obzirom da udio emisije co2 naše civilizacije je daleko ispod decimalnog zareza svekolike emisije našeg planeta. Uostalom ugljika svake vele na ovom svijetu ima koliko ima, ni više ni manje, i on je u konstantnoj cirkulaciji s obzirom na to da je naš planet samo-reciklirajući stroj.

Ipak, povećanje koncentracije co2 u atmosferi je posljedica klimatskih promjena, a ne obrnuto. Zagrijavanjem mora zbog aktivnosti sunca (sunčeve pjege i sunčeva elektromagnetska emisija) dolazi do veće emisije co2 koji se u njemu nalazi, a to se događa na morskim temperaturama od i iznad 18 stupnjeva Celzija, a što automatski znači da se na polovima ponovo vrši resorpcija ugljika.

Klimatske promjene koje zagrijavaju mora, dozvolila su Vikinzima da oko 10 stoljeća nasele Grenland i da tamo uzgajaju žito, na britanskom otočju se uzgajala vinova loza itd.

Vjerojatno zato danas u NASI kažu da naš planet danas izgleda ljepše nego li u zadnjih tisuću godina. Najnoviji NASA podaci o indeksu vegetacije pokazuju da Zemlja vremenom postaje sve zelenija i sve bujnija. Danas je planeta 10 posto zelenija nego 2000. godine, kaže NASA, što znači bolje uvjete za gajenje usjeva. Šume se također šire, dok pustinje postaju plodnije i upotrebljivije za poljoprivredu.
Sve u svemu, globalni indeks vegetacije porastao je sa 0,0936 na 0,1029 između 2000. i 2021, što je porast od 9,94 %.

Još 2018. godine istraživanje je pokazalo da se pustinja Sahara, najveća na svijetu, smanjila za više od 8% tijekom posljednje tri decenije. Sahara pokriva prostranih 9,2 milijuna kvadratnih kilometara teritorije. pa
8% znači više od 700.000 kvadratnih kilometara veću površinu koja je postala zelena - površina skoro toliko velika koliko zajedno imaju Njemačka i Francuska".

Jedna studija naziva ovaj fenomen oplodnjom ugljen-dioksidom (CO2), što je mnogo točnije od naziva "zagađenje" CO2, koji mnogi u glavnim medijima i dalje koriste. Ali za to nam ne treba studija već neka osnovna znanja koja će nam reći da se atmosfera u plastenicima i staklenicima, pri uzgoju biljaka, obogaćuje s co2, radi bolje vegetacije.

Post je objavljen 12.03.2021. u 14:59 sati.